U trendu

Danas u Njujorku Konferencija posvećena Tesli

NJUJORK – U njujorškom hotelu „Njujorker“ (New Yorker) danas će biti održana Konferencija posvećena Nikoli Tesli, u organizaciji Tesla naučne fondacije iz Filadelfije.

Skupu u „Njujorkeru“, u hotelu u kome je 7. januara 1943. umro naš naučni genije, a na kojoj će govoriti više od 20 učesnika iz SAD, Kanade, Srbije, Meksika, Australije i Hrvatske, otvoriće, generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković, rečeno je Tanjugu u Fondaciji.

Konferencije, koje se održavaju svakog januara, su prilika i da se čuju reči nezvaničnog arhvara „Njujorkera“ Džozefa Kinija koji je poslednjih decenija vodio posetioce kroz Teslin boravak u hotelu od 1933. do 1943. godine.

„Skoro da nema dana da neko ne dođe i zatraži da vidi sobu 3327 i 3328 na 33 spratu, gde je živeo Tesla…jedna je bila spavaća, a druga radna. Hotelski život je izabrao da ne bi brinuo o sređivanju kuće, pranju odeće, spremanju obroka a zahvaljujući tome dragoceno vreme mogao je da posveti ostvarenju ciljeva. „Njujorker“ je izabrao zato što je bio blizu njegove laboratorije ali i zato šato je to bio hotel sa najsavremenijim tehnološkim rešenjima toga doba, o čemu je bilo pisano na četiri strane magazina „Popularna nauka“ 1930. godine“, govorio je Kini.

Među učesnicima današnjeg skupa su profesorka iz Filadelfije Ešli Redfern – nosilac projekta izučavanja Nikole Tesle u osnovnim školama u Americi, nekadašnji direktor Kulturnog centra u Njujorku Miloje Popović, meksički kompozitor i dirigent Alejandro Sančez Navarro.

„Tesla je u „Njujorkeru“ živeo poslednjih deset godina i tu je napustio ovozemaljski život na Božić 1943. Zato nam je taj hotel mesto okupljanja svakog januara. Skup je priprema za Tesla Fest planiran za januar 2020. u „Njujorkeru“ i u julu 2019. u Beogradu“, rekao je predsednik Fondacije Nikola Loncar.

Prema rečima Lončara, Fondacija se zalaže da se Teslin život, uspesi i njegova vanvremenska filozofija učine dostupnim mladima širom sveta, kako bi se inspirisali da delaju u Teslinom duhu za dobrobit čovečanstva.

Lončar je dodao da Fondacija radi i na tome da jedna škola u Filadelfiji ponese ime jednog od njavećih umova civilizacije Nikole Tesle.

U okviru programa Konferencije 2015. u holu tog istorijskog hotela postavljena je bista Nikole Tesle.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike