U trendu

Dani komedije od 20. do 27. marta

Pozorišni festival „Dani komedije“ biće održan u Jagodini od 20. do 27. marta, a prodaja karata počinje u subotu 12. marta, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor festivala Dobrica Milićević rekao je na konferenciji za novinare da svaki pojedinac može da kupi najviše po dve karte za dve predstave koje su na zvaničnom repertoaru ovogodišnjeg festivala.

Milićević je predstavio i prateći program ovogodišnjeg festivala i naveo da otvaranju festivala, 20. marta, prethodi izložba „Putujuća pozorišta u Srbiji od druge polovine 19. veka do 1945. godine“ koju je priredio Muzej pozorišne umetnosti Srbije.

Biće organizovane promocije knjiga i predstavljeni portreti glumaca Branke Pujić i Ivana Bekjareva, ovogodišnjeg dobitnika Zlatnog ćurana, nagrade za životno delo, koja će mu biti uručena na zatvaranju festivala 27. marta.

Selektorka festivala Ivana Vujić je odabrala sedam takmičarskih predstava.

Festival će 20. marta otvoriti „Rodoljupci“ Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Predsednik žirija 45. festivala „Dani komedije“ biće teatrolog Raško Jovanović, a članovi glumica Branka Pujić i književnik Živorad Djorđević iz Jagodine.

Žiri će odlučivati o najboljoj predstavi koja će dobiti nagradu „Mija Aleksić“, o najboljim glumačkim ostvarenjima i najboljoj režiji kojima će pripasti statueta Ćuran.

Žiri će dodeliti i nagrade za najbolje mlade glumce, najbolju epizodnu ulogu, najbolju kostimografiju i scenografiju. Najsmešnija predstava po oceni publike dobiće nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“ i statuetu „Jovanča Micić“.

U okviru pratećeg programa je veliki broj predstava za decu u prepodnevnim časovima jagodinskog Gradskog pozorišta i Velikog teatra, najavili su organizatori.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i Skupština grada Jagodine, a organizator Kulturni centar u Jagodini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.