U trendu

Debitantski roman dramskog pisca Željka Jovanovcić

BEOGRAD – Afirmisani dramski pisac, aktuelni upravnik Pozorišta na Terazijama Željko Jovanović, danas je u Vukovoj zadužbini predstavio svoj debitantski roman „Smrt nepoznatog saksofoniste“.

O romanu su govorili, pored pisca, izdavač Zoran Kolundzhzija koji ga je objavio u svojoj izdavačkoj kući novosadskom „Prometerju“ i kolega pisac Miloš Latinović.

Kolundžija je kazao da je roman štampan u novoj ediciji „Reka“ koju je pokenula njegova ćerka Korana Kolundžija i do sada je u njoj objavljeno pet knjiga.

Pored novog Jovanovićevog romana „Smrt nepoznatrog saksofoniste“, objavila je „Kosmos“ Vitolda Gombroviča, „J kao jastreb“ Helen Mekdonald, dva romana Nikole Radina: „Delfin zvani klovn“ i „O vuku i čoveku“ i „Popodne pisca“ Petera Handkea.

Odlomke iz romana su govorili glumci Vladan Savić i Aleksandar Dunjić.
Autor je istakao da mu je ambicija bila da prati život jednog običnog građanina ove zemlje koji u času kada iz Jugoslavije, koja se rastočila, sve se trude da pobegnu on se vraća u domovinu. Pri tome se seća srećnih dana tokom osamdesetih.

„Hteo sam da kažem nešto o generaciji kojoj i sam pripadam koja je oidlatzuila u velike svetske gradove da nesto novo nauči ali se vraćala kući da ta znanja prenese“ objasnio je Jovanović.

„Iz korena promenjeni likovi ovog romana žive i nakon poslednje strana nu baskuzćujemo dalju egztistenciju veštim slikanjem istorijskog okvira i pitamo se da li je kraj zapravo samo zatišje pred još jednu promenu koju će doneti novi dan ili nova noć. Ima li kraja u samom početku“, pita se Latinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.