U trendu

Deca obavezuju da se festival dalje razvija

SUBOTICA – Predstava „Mačak u čizmama“ reditelja Todora Valova, u izvođenju Dečijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, dobitnik je Gran prija za najbolju predstavu u celini 25. međunarodnog pozorišnog festivala za decu u Subotici.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jeržiju Bijelunasu za predstavu „Tiha“ u izvođenju ansambla Pozorišta za decu „Jan Dorman“ iz Bedzina (Poljska).

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Evi Farkaševoj za predstavu „Prodavnica igračaka“ u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, dok je nagrada za najbolju originalnu muziku dodeljena Peteru Kusu za muziku u predstavi „Džumbus“ u produkciji pozorišta „Werk89“ iz Beča.

Za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka nagrađena je Irina Somborac za predstavu „Tobi“ Pozorišta za decu i mlade iz Skoplja.

Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo i to Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinstein za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka“, Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za uloge u predstavi „Majstori“.

Festival je sinoć završen dodelom nagrada, a predsednica žirija, srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink naglasila je da je selekcija bila izvanredna, te da su deca Subotice uživala u različitim kulturama i da su, bez obzira na jezičku barijeru, zahvaljujući scenskom jeziku, razumela sve poruke koje su došle sa scene.

„Valjalo bi nastaviti ovako, da bude što više dece na festivalu. Već su sale na festivalu bile pune, to je najbolji način da deca uče i da učestvuju u pozorišnom festivalu, gledajući i učestvujući u predstavama“, naglasila je Prpa Fink.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta, izvršnog producenta festivala, smatra da su svi ciljevi festivala ostvareni jer su se, pre svega, deca dobro zabavila, o čemu svedoče izuzetno posećene predstave u salama i programima na trgu.

„Ogromnu većinu publike čine upravo deca. Tako da je suština festivala samim tim pogođena i naš prvi cilj je ostvaren – da deca koja su zainteresovana za pozorište, čak i ona koja nisu, dobiju priliku da vide zanimljiva ostvarenja, da učestvuju u programima, da dobiju priliku da razvijaju svoju kreativnost i maštu“, rekao je Tatić.

Bez obzira na brojna ograničenja, po njegovom mišljenju, za veoma kratko vreme festival je organizovan na prilično visokom nivou i obeležen je njegov jubilej uz promocije knjiga, naučni program i brojne prateće sadržaje.

Kao jako važnu stvar, osim mogućnosti da deca vide zanimljive predstave, a reditelji pokažu svoje znanje, naglasio je stvaranje platforme za saradnju između pozorišta sa svih krajeva sveta čiji su predstavnici bili okupljeni upravo u Subotici.

„Najspecifičnija su kineska pozorišta koja dolaze iz potpuno drugog miljea. Oni su impresionirani, ne samo gradom, festivalom, prijemom u Srbiji, nego su i veoma uzbuđeni što su videli izuzetno zanimljiva dela i oni su odmah ostvarili kontakte i neka od pozorišta iz regiona, Srbije i Evrope, pozvali na svoje festivale. To je suština našeg posla“, naglasio je Tatić.

Jubilej, 25 godina festivala, prilika je, prema njegovoj oceni, da se u krugu ozbiljnih profesionalaca razmisli i osmisli nova dinamika festivala.

On naglašava da su pitanja za više instance kako žele da podrže ovu vrstu umetnosti i kulture uopšte, da se festival postavi na stabilan i održiv osnov, kako bi se on u narednih 25 godina razvio u jedan od najprestižnijih festivala u svetu.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici predstavio je u takmičarskom 14 predstava iz 12 zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.