najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Trending

Dekontaminacija vranjskog pozorišta košta 53 miliona dinara

0

Direktor vranjskog pozorišta “Bora Stanković” Srdjan Jovanović izjavio je danas da će lokalna samouprava sa 53 miliona dinara finansirati dekontaminaciju zgrade pozorišta, čiji su zidovi tokom radova na rekonstrukciji zagadjeni otrovnim oplatolom.

Jovanović je za agenciju Beta izjavio da će dekontaminaciju površine od 3.500 kvadratnih metara sprovoditi kombinovanim postupkom stručnjaci Instituta Vinča kao i da očekuje da taj posao bude završen tokom leta.

“Budžet koji je odobren za dekontaminaciju zgrade pozorišta iznosi 53 miliona dinara, bez PDV-a. Biće očišćeno 1.500 kvadrata površine koja je zagadjena oplatolom i 2.000 kvadrata površine koja je ostala zagadjena nakon požara u kome je pozorište izgorelo”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, stručnjaci Instituta Vinča su početkom godine isprobavali različite tehnike čišćenja prostorija pozorišta od otrovnog oplatola, kada se pokazalo da je potrebno koristiti različite tehnike za uklanjanje otrovnih supstanci iz zidova, ali i da osim oplatola postoji zagadjenje ostalo nakon požara.

“Pokazalo se da je kombinovana metoda i najjeftiniji način dekontaminacije. Tokom faze utvrdjivanja stepena zagadjenosti zgrade pozorišta stručnjaci iz Vinče su utvrdili da zgrada nije zagadjena samo oplatolom već i otrovnim materijama koje su nastale od visokih temperature nakon požara, pa je površina zgrade za dekontaminaciju povećana sa 1.500 na 3.500 kvadrata”, kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, zgrada pozorišta “Bora Stanković”, koja se nalazi u centru grada, nije za upotrebu i zaključana je u novembru prošle godine kada je utvrdjeno prisustvo otrovnog oplatola, jer je potencijalno štetna po zdravlje ljudi koji bi u njoj boravili duže veme.

Dekontaminacija vranjskog pozorišta, koja podrazumeva hemijsko-tehnološki postupak, trebalo bi da bude završena za tri meseca od početka radova.

Vranjsko pozorište izgorelo je u požaru 2. jula 2012. godine, nakon čega je trajao postupak rekonstrukcije i ponovne izgradnje zgrade, a u novembru prošle godine utvrdjeno je da je prilikom renoviranja zgrade pozorišta korišćen i otrovni oplatol, nakon čega su radovi na rekonstrukciji zaustavljeni.

(Beta)

Pogledajte i...

Napiši odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.