U trendu

Dević: Sudstvo u Hrvatskoj inspiracija za moje filmove

BEOGRAD – Goran Dević, hrvatski reditelj i jedan od najboljih dokumentarista Balkana gost je Beldoksa u okviru čijih programa se predstavlja u Jugoslovenskoj kinoteci retrospektivom ostvarenja koje beogradska publike nije imala prilike da vidi.

Među osam filmova iz Devićevog opusa je i novi dokumentarac „U ime Republike Hrvatske“ o anti-EU aktivisti Marku Franiškoviću čiju antirežimsku delatnost država interpretira kao opsesiju.

Franiškovića je pokušao da se kandiduje na izborima koji svojim radikalnim političkim programom.

Ono što mu se na tom putu događa dovodi u pitanje príncipe parlamentarne demokracije.

Kritika je ocenila film kao dokumentarno-pravosudni horor.

Dević je danas razgovarao sa novinarima u Domu omladine Beograda, a njegov fil će imati premijeru u Srbiji sutra u Jugoslovenskoj kinoetci.

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je njegov film „U ime Republike Hrvatske“ pokrenuo javnu debatu.

„Nema medija u Hrvatskoj koji nije izveštavao o tom filmu. Moj film se između ostalog bavi sustvom u Hrvatskoj što je između ostalog trenutno glavna tema u našem društvu. Svakog meseca u Hrvatskoj izađe neka informacija o nadrealnom slučaju u režiji sudstva, što je posledica sistema koji je u Hrvatskoj uspostavljen“, kazao je Dević i dodao da su svi protiv filma pa čak kako kaže njegovi levičari koji ga konstantno napadaju.

„Svestan sam da smo napravili totalno politički nekorektan film i da će ga napadati levičari i desničari. Dobro je da postoji interesovanje za moj film i da svi žele da pogledaju“ kazao je Dević.

Za njega nema dileme da glavnu inspiraciju za filmove pronalazi u svom okruženju i svemu što nije dobro a nastalao je raspadom Jugoslavije.

„Evo nas sada u jednoj instituciji karakterističnoj za cocijalizam koji svi nepresetano napadaju. Ovde se osećam dobro jer je ovo mesto gde su talentovana deca bez obzira na materijalni status njihovih porodica imala priliku da upoznaju umetnost. Potičem iz skromne porodice, a eto uspeo sam da pravim filmove u životu i taj slučaj ima itekako veze sa socijalizmom“, kazao je Dević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.