U trendu

Dimitriju Stefanoviću uručena nagrada za životno delo

BEOGRAD – Nagrada Zadužbine „Dositej Obradović“ za životno delo sinoć je, na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu, uručena akademiku Dimitriju Stefanoviću.

Odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

Nagradu je Dimitriju Stefanoviću uručio Dušan Ivanić, predsednik Upravnog odbora Zadužbine „Dositej Obradović“.

Predsednik žirija Vojislav Jelić kazao je da u vreme kada crkvena muzika, posebno ona pravoslavne provenijencije, nije imala otvorene mogućnosti javnog predstavljanja, niti je bila predmet studija u muzičkim školama i fakultetima, muzikolog Dimitrije Stefanović, akademik, okuplja mlade ljude, različitih obrazovnih profila i interesovanja, i tako počinje dugi proces upoznavanja i izvođenja stare muzike otkrivane u vizantijskim, latinskim, ruskim i starim srpskim rukopisima.

„Studijski hor Muzikološkog instituta SANU pod njegovom dirigentskom palicom gostovao je u mnogim zemljama širom sveta – Austriji, Nemačkoj, Engleskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji. Bilo je to duhovno i etičko uzrastanje praćeno širenjem do tada malo poznate pravoslavne muzičke kulture u Evropi, ali i razmena iskustava s pripadnicima drugih konfesija koji su prvi put otkrivali muzičku tradiciju sa Balkana. Taj prosvetiteljski žar decenijama je gradio mostove koji su povezivali srpsku kulturu i pravoslavlje sa kulturama drugih naroda i veroispovest“, kazao je Jelić.

Akademik Dimitrije Stefanović poručio je da duguje veliku zahvalnost žiriju koji mu je dodelio priznanje, ali i svim pojedincima i ustanovama koji su osnovali i pomogli Zadužbinu „Dositej Obradović“.

„Oslanjanje na Dositejeve misli podsećaju nas na veliku prosvetiteljsku misiju koju je on božijom promisli utemeljio. Svi treba da sledimo Dositejev primer prosvećivanja našeg naroda jer smo tako blagodarni prema svom rodu“, rekao je Stefnović.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a sastoji se od povelje i novčanog iznosa.

Dobitniku Narodna banka Srbije daruje plaketu sa likom Dositeja Obradovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.