U trendu

DNK otkriva tajne drevnih Filistinaca

BEOGRAD – Analilze genetskih ostataka Filistinaca naroda koji se pominje u Starom zavetu, a koji su otkriveni u Iyraeli, otkrivaju poreklo ovog naroda, saopštili su izraelski biolozi.

HIljadama godina Filistinci su pominjani u jevrejskoj verziji Starog zaveta Biblije. Priča o Filistincima se može naći u spisima njihovih neprijatelja kao što su drevni Efipćani, Vavilonci, Asirci, a u Bibliji protivnik jevrejskog kralja Davida -Golijat bio je takođe Filistinac.
Priče o Filistincima su malobrojne, ali DNK analiza njihovih skeleta iz Bronzanog i Gvozdenog doba otkrivene u ruševinama lučkog grada Aškelona otkrile su da vode poreklo iz južne Evrope.

Tim arheologa i genetičara, koji već 30 godina iskopavaju Aškelon našli su kosti stare 3600 do 2888 godina i njihove analize sugerišu da su Filistinci genetski pripadali stanovnicima stanovnicima južne Evrope, sa obala Mediterana.
Selili su se prema istoku i tako su stigli do obala male Azije i tu su se stopili sa starosedeocima i tako je formiran naroda Filistinaca.

Ova otkrića su objavljena protekle sedmice u časopisu “ Napredna nauka“.
Arheolozi već duže vremena tragaju za poreklom Filistinaca, za koje se smatra da su se nastanili u Maloj Atiji u 12.veku pre nove ere. gde su tu živeli sve dok 604 pre nove ere kada su ih porobili Vavilonci .

Hebrejska Biblija pominje da su došli iz “ Kaftora“ što bi mogla da bude savremeni Krit dok savremena interrpretacija nekih egipatskih tekstova sugeriše da su Filistinci bili “ narod s mora“koji se nastanio na jugu Male Azije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.