U trendu

Doajeni džeza Eling, Rava, Valdez… na festivalu u Beogradu

BEOGRAD – Najznačajniji džez pevač na svetu Kurt Eling, Enriko Rava, italijanski trubač i jedan od najznačajnijih džezera u Evropi, Ćućo Valdez, najznačajnija ličnost u istoriji afrokubanskog džeza… biće deo programa Beogradskog džez festivala koji počinje 25. oktobra.

Na jednom od najznačajnijih džez feststivala u Evropi, prema rečima Vojislava Pantića, člana Odbora Beogradskog džez festivala nastupiće vrhunski umetnici koji predstavljaju džez scenu iz celog sveta.

„Prošlog maja je u Beogradu održan Fajnal for košarkaške Evrolige i verujem da će u samo dva dana programa 28. i 29. oktobra u beogradskoj Kombank Dvorani biti održan džezerski Fajnal For. Osim Elinga, Rave, Valdeza publika će biti u prilici da čuje i vidi Jun Sun Na, južnokorejsku dobitnicu nagrade EĆO za najbolju džez pevačicu. Ako tome dodamo i saksofonistu Džoa Lovana onda možemo da poručimo svima da jedva čekamo da Beogradski džez festival
počne“, kazao je Pantić na današnjoj konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda .

Big bend RTS će proslaviti 70 godina postojanja na festivalu i to uz gosta Bobija Šua.

Iz SAD-a takođe dolazi i Ben Wendel Seasons Band.

Pijanisti Marko Meskida iz Španije i Mario Lažinja iz Portugala boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom, dok duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex i švedsko-norveškim trijom „The Thing“, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.

Srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača iz Mađarske i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 iz Austrije.

Po prvi put na festivalu je i jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Poštujući tradiciju festivala na otvaranju prestižne džez smotre u Domu omladine nastupiće džez bend iz Srbije „Fish in oil“ kojime će se pridružiti čuveni avangardni gitarista iz SAD Mark Ribo. iz SAD.

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda, rekla je da je prošlogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala bilo najsmelije od njegove obnove, podsetivši da je Beograd uvrstio džez festival u manifestacije od najvećeg značaja i da se svake godine trudi da napravi što bolji program i ugosti što kvalitetnije muzičare.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, kazao je da je izvanredan muzički događaj koji nas očekuje rezultat rada Odbora Beogradskog džez festivala, dodao je da je posećenost festivala povećana, te da sve to govori o njegovoj ekskluzivnosti i kvalitetu.

Majkl Braun, ataše z kulturu Ambasade SAD u Beogradu kazao je da je veoma ponosan što na festival u Beograd stižu izuzetni muzičari iz SAD, ali i da veruje da program festivala pokazuje da u Beograd stižu vrhunski džez muzičari iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar