U trendu

Dodatni programi u završnici Izložbe o Meštroviću

BEOGRAD – Izložba „Ivan Meštrović (1883-1962) – Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu“ je u samoj završnici, a posetioce očekuje poslednje u nizu predavanja koje će u četvrtak 30. januara u atrijumu Narodnog muzeja održati Čedomir Antić pod nazivom „Jugoslovenstvo na početku 20. veka“

U subotu 1. februara u časova izložba će moći da se obiđe uz stručno vođenje, dok će poslednjeg dana, u nedelju, 2. februara iako bez mogućnosti stručnog vođenja, ulaz za sve posetioce biti besplatan.

Posetioci Narodnog muzeja su imali priliku da uživaju u postavci koju čini četrdeset skulptura najistaknutijeg jugoslovanskog vajara.

Sve skulpture izložene u Velikoj galeriji na drugom spratu centralnog muzejskog zdanja potiču iz kolekcije Narodnog muzeja u kojem se čuva ukupno osamdeset radova Ivana Meštrovića.

Najveći broj izloženih vajarskih ostvarenja, uglavnom nastalih pre Prvog svetskog rata, čine tzv. Vidovdanski fragmenti .

Skulpture izvajane za nerealizovanu monumentalnu arhitektonsko-skulptorsku celinu Vidovdanski hram, obeležene umetnikovom privrženošću ideji kulturnog i političkog jedinstva i oslobođenju južnoslovenskih naroda, najvećim delom su nastale između 1908. i 1910. godine, dok je drvena maketa Vidovdanskog hrama, koja se danas čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu napravljena 1912. godine .

Izložbu upotpunjuju Meštrovićevi portreti značajnih poslenika iz sfere političkog i kulturnog života sa kojima se umetnik često sretao, poput Kralja Petra, Nikole Pašića, Milenka Vesnića, Jovana Dučića i drugih, kao i članova Meštrovićeve porodice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.