U trendu

Dokumentarni film Andrijane Stojković na IDFA festivalu

BEOGRAD – Dokumentarni film Andrijane Stojković „Wongar“ imaće međunarodnu premijeru u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma u svetu IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), koji će se 31. put biti održan od 14. do 25. novembra u Amsterdamu.

„Wongar“ je dokumentarni film o australijskom piscu srpskog porekla koji živi povučeno u predgrađu Melburna brinući o svojih šest pasa rase dingo, za koje veruje da nose duhove njegove tragično izgubljene aboridžinske porodice.

Njegov najnoviji roman će uskoro biti objavljen, ali u isto vreme njegov dugogodišnji pratilac, dingo Timi, je bolestan.

Domaću premijeru „Wongar“ je imao 1. aprila 2018. na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, gde je osvojio Gran pri za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta.

„Wongar“ će u Amsteradmu biti prikazan okviru takmičarske selekcije za srednjemetražne dokumentarne filmove.

B. Vongar je rođen Trešnjevici 1932. godine kao Sreten Božić, a u Austaliju je stigao 1960. posle kraćeg boravka u Parizu.

Njegovi romani, kratke priče i drame govore o životu Aboridžina u drugoj polovini 20. veka, nevoljama kroz koje su prolazili i koje su gotovo potpuno uništile njihov tradicionalni način života.

Vongar je prvi zabeležio i objavio aboridžinske mitove, prvi pisao o dramatičnom nerazumevanju osvajača australijskog kontinenta, engleske imperije i starosedelaca.

Bio je usamljeni glas iz pustinje koji je svetu govorio o nukleranim probama koje su tajno vršene u sred australijskog kontinenta i koje su ugrožavale opstanak Aboridžina.

Oštro je govorio o temama koje su pokazivale ružnu i okrutnu stranu naše civilizacije, a vlasti su na svaki način pokušavale da ga u tome osujete – ućutkaju.

Njegove knjige su ignorisane i odbacivane u Australiji sve do 1991. kada se prvi put jedan izdavač ohrabrio da objavi njegove romane.

Pored rediteljke Andrijane Stojković, koja je i montažerka, u ekipi filma su i snimatelj iz Partugalije Žoao Ribejro, snimatelj zvuka Australijanac Ben Travers, montažer M. Džem Oztufekči iz Turske.

Kompozitor originalne muzike je Vladimir Kolarić, dizajner zvuka Aleksandar Protić, a izvršni producent Jelena Stanković.

Producent filma je Miroslav Mogorović (Art&Popcorn), koproducenti Jelena Stanković i Andrijana Stojković (All Inclusive Films).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.