U trendu

Dorijan iz Hora Bečkih dečaka: Navijam za Juventus

BEOGRAD – Jedan od najinteresantnijih programa u sezoni Beogradska filharmonija izvodi večeras na Kolarcu pod palicom Hauarda Grifitsa

Pored toga što joj se pridružuje Hor AKUD „Branko Krsmanović“, Filharmonija predstavlja ekskluzivnog solistu, člana Hora bečkih dečaka Dorijana u kompoziciji Leonarda Bernstina „Čičester psalmi“.

Ciklus koncerata „Uzvišenije“ predstavlja religiozne teme, a treći u nizu donosi drugačiji obrt.

Dok je J.S. Bah bio izrazito duhovno angažovan, Filharmonija prikazuje njegov svetovni opus, odnosno Svitu br. 3.

Nasuprot tome stoje „Čičester psalmi“, Bernstinova duhovna kompozicija, jedne od najznačajnijih muzičkih ličnosti 20. veka.

Iako je široj javnosti prepoznatljiv po delima bliskim popularnom žanru, Bernstin je stvorio delo religioznog karaktera, ali koje slavi život i prikazuje duhovnost na autentičan način.

U „Čičester psalmima“ vodeću ulogu ima Dorijan, član čuvenog Hora bečkih dečaka s tradicijom od preko pet vekova.

Danas Hor ima sto članova od devet do četrnaest godina, podeljenih u nekoliko grupa koje idu na turneje, a godišnje ih čuje skoro pola miliona gledalaca širom sveta. Zajedno s Dorijanom i Horom „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“, Filharmonija će dočarati Bernstinovu jedinstvenu mešavinu jevrejskog biblijskog stiha, hrišćanske horske tradicije i džeza.

Koncert zatvara Simfonija u d-molu Sezara Franka, remek-delo izrazito religioznog kompozitora.

Dorijan ima samo 13 godina i za Tanjug kaže da oseća veliko ushićenje pred večerašnji izlazak pred beogradsku publiku.

„Ovo mi je prvi put da nastupam sa ovako velikim orkestrom van Austrije i drago mi je što ću to učiniti baš s Beogradskom filharmonojom, jer znam da je jedan od najboljig muzičkih kolektiva Evrope. Poznato mi je delo koje ću večeras pevati uz pratnju filharmoničara. Jedan Šubertov komad koji je na stalnom repertoaru našeg hora, ima iste reči kao Bernstinovi ‘Čičester psalmi'“, kazao je Dorijan.

Mladi umetnik kaže da je u Horu Bečkih dečaka skoro dve i po godine zajedno sa svojim bratom blizancem.

„Imamo i brata koji je četiri godine stariji od nas i koji je bio član Hora, pa smo na osnovu njegovog iskustva odlučili da pevamo u jednom od najcenjenijih horova na svetu“, kazao je Dorijan i dodao da osim muzike obožava fudbal i stoni tenis.

„Navijam za Juventus. Ne zbog Kristijana Ronalda, već zbog ideje da je taj klub proslavio italijanski fudbal koji obožavam“, kazao je Dorijan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.