Dragan Bjelogrlić otvara LIFFE festival u Leskovcu

LESKOVAC – Jedanaesti Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) 18. septembra svečano će otvoriti Dragan Bjelogrlić, jedan od najpoznatijih srpskih glumaca koji se poslednjih decenija afirmisao i kao uspešan reditelj, scenarista i producent, najavili su organizatori festivala.
Ceremonija svečanog otvaranja počeće u 19 časova u Narodnom pozorištu u Leskovcu nakon koje je na programu srpski film „Južni vetar“ u režiji Miloša Avramovića, s Milošem Bikovićem, Draganom Bjelogrlićem, Miodragom Radonjićem, Bogdanom Diklićem i Jovanom Stojiljković u glavnim ulogama.

Reč je filmu koji izaziva veliku pažnju javnosti i koji prati život Petra Maraša, kradljivca automobila iz Beograda, čije se životne okolnosti komplikuju krađom pogrešnog automobila.

U okviru programa svečanog otvaranja od 22 sata u klubu „Safir“ publici će se predstaviti maestralni Manjifiko (Magnifico), jedan od najintrigantnijih autora Slovenije i bivše Jugoslavije kada je reč o regionalnoj muzičkoj sceni.
Drugog dana festivala, u sredu 19. septembra, u Leskovačkom kulturnom centra a u okviru pratećeg programa, biće održano predstavljanje velikih zvezda jugoslovenske i srpske kinematografije Anice Dobre i Dragana Bjelogrlića.

U okviru pratećeg programa festivala knjige će predstaviti Dušan Kovačević i Nele Karajlić.
LIFFE festival poznat je po velikom broju eminentnih gostiju iz sveta filma koji u toku trajanja festivala posete Leskovac.

Ove godine gosti festivala biće Slobodan Šijan, Anica Dobra, Marija Bergam, Miloš Avramović, Mima Karadžić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Andrija Kuzmanović, Miodrag Radonjić, Gjorče Stavreski, Ivan Stefanović, Andre Martinović, Branko Baletić, Kosta Ristić, Hana Slak, Vladimir Blaževski, Dejan Zečević, Jasmin Dudaković, Nevije Marasović i mnogih drugih.

U okviru glavnog takmičarskog programa publika će imati priliku da pogleda petnaest dugometražnih igranih filmova iz Srbije i regiona, od čega čak devet filmskih premijera.
Premijerni takmičarski program čine filmovi koji po izboru selektora festivala Milana D. Špičeka i umetničkog direktora i selektora Darka Bajića predstavljaju najbolji presek najnovije regionalne filmske produkcije.

Za festivalske nagrade takmičiće se premijere „Tajni sastojak“ Gjorčeta Stavreskog, „Između dana i noći“ Andra Martinovića, „Slovenija, Austrija, sutra ceo svet“ Marka Nabrežnika, „Lada Kamenski“ Sare Hribar i Marka Šantića, „Rudar“ Hane Slak, „Ivan“ Janeza Burgera, „Poslednja barijera“ Jasmina Durakovića, „Godina majmuna“ Vladimira Blaževskog i „Mali“ Antoniaja Nuića.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike