U trendu

Draganu Hamoviću nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“

BEOGRAD – Nagrada „Odzivi Filipu Višnjiću“ za 2019. godinu, koja se u kontinuitetu od 1996. godine dodeljuje za rodoljubivo pesništvo, pripala je pesniku Draganu Hamoviću (1970) iz Beograda.

U obrazloženju stoji da se priznanje dodeljuje „za začudan, igriv i brušen pesnički iskaz savremenog rodoljublja, koji simbolizacijom svakodnevnog i aktiviranjem arhetipskog tvori slojevitu sliku proširene zavičajnosti i upisuje memorijalna mesta kulturnoistorijske vertikale, po čemu je dostojan sledbenik slavnog uzora pesnika bune“.

Odluku o nagradi, koju Zadužbinsko društvo „Prvi srpski ustanak“ iz Orašca dodeljuje 24. put, doneo je žiri u sastavu: akademik Matija Bećković (predsednik), akademik Milosav Tešić, Dragan Lakićević, Vladimir Jagličić i dr Ivan Zlatković.

Povodom nagrade objavljena je zbirka pesama Dragana Hamovića pod nazivom „Izvod iz matične knjige“, a pogovor „Od arhetipa do večnosti: o slojevima lirskog identiteta“ napisao je Nikola Marinković.

Književna akademija, posvećena ovogodišnjem laureatu, biće održana 13. februara u Narodnoj biblioteci „Sveti Sava“ u Aranđelovcu, a nagrada će biti uručena Hamoviću na Sretenje, 15. februara, na mestu Orašačkog zbora, u Marićevića jaruzi u Orašcu.

Dragan Hamović je rođen u Kraljevu 30. oktobra 1970. godine.

Od 2003. živi i radi u Beogradu, gde je inače diplomirao, magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu, na temama iz srpske poezije 20. veka.

Piše pesme, eseje, kritike, bavi se uredničkim i priređivačkim radom.

Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa „Povelja“ i upravnik Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu, urednik u Zavodu za udžbenike, a sada radi kao viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i posebni je savetnik ministra kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.