U trendu

Dragoceno: Naučnici u Egiptu pronašli tekstove na izgubljenim jezicima

Koristeći metodu koja omogućava rekonstrukciju dokumenata preko kojih su ispisani novi tekstovi kako bi se uštedelo na skupocenom papirusu, grupa arheologa uspela je da povrati izbrisane reči na rukopisima pronađenim u Manastiru Svete Katarine na Sinaju, prenose mediji.

Među tekstovima koje su otkrili istraživači Elektronske biblioteke ranih manuskripata u Kaliforniji nalaze se i dokumenti pisani na retkim i iščezlim jezicima, piše Tajms.

To uključuje i kavkazijski albanski jezik, sa kojim su se naučnici do sada susretali samo preko različitih natpisa na kamenim pločama.

Otkrivena su i tri grčka medicinska teksta koja prethodno nisu bila poznata naučnicima, kao i najranije kopije nekih tekstova poznatog grčkog lekara Hipokrata.

S obzirom na to da se papirus zbog svoje skupoće često reciklirao, brojni antički tekstovi nepovratno su izgubljeni.

Ipak, naučnici kažu da još ima dokumenata koji bi putem nove tehnike mogli da se spasu iz brojnih biblioteka širom sveta, poput tekstova slavnog starogrčkog filozofa Aristotela.

Naučnici su do novih otkrića došli fotografisanjem dokumenata iz različitih uglova i podvrgavanjem manuskripata različitim svetlosnim spektrima kako bi otkrili tragove mastila.

Dobijene prikaze zatim su putem kompjuterskih algoritama složili u jednu celinu, koja je otkrila ispisane simbole na papirusu.

Manastir Svete Katarine, najstarija stalna biblioteka u svetu, u upotrebi je već 1.500 godina.

Vest o ovim otkrićima saopštilo je Egipatsko ministarstvo antikviteta u Kairu, prenosi Daily Mail.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar