U trendu

Druga proba za otvaranje festivala

Selektor festivala Teatar u tvrđavi Radoslav Petković kazao je danas da je odlučio da se predstava „Duge noći i crne zastave“ po tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Ivana Vukovića igra u Smederevu, jer je dramatizacija bolja od romana.

U okviru priprema za pozorišni festival Teatar u tvrđavi glumci Narodnog pozorišta Niš i Šabačkog pozorišta u saradnji  sa Pokretnim alternativnim teatrom omladine Smedereva (PATOS) danas će održati drugu zajedničku probu predstave „Duge noći i crne zastave“, kojom će biti otvoren i zatvoren festival u Smederevu.

„Vrtimo određena pitanja kao nacija, mnogo puta u poslednjih par decenija, pošto smo se reizmišljali, tražeći oslonac u istoriji, ali na jedan vrlo površan način. Zato ova predstava, na neki način, ali ne preambiciozno, treba da kaže nešto novo o našem mitu i koliko je on zanimljiv i koliko ima potencijala za povezivanje nekih današnjih pitanja sa prošlošću“, rekao je reditelj Ivan Vuković.

Na programu festivala su i predstava „San letnje noći“ Vilijama Šekspira i predstava „39 stepenika“ Patrika Barloa u izvođenju beogradskog pozorište „Boško Buha“.

Mjuzikl „Ženidba i udadba“ beogradskog Pozorišta na Terazijama prema istoimenom delu Jovana Sterije Popovića u režiji Vladimira Lazića, na muziku Momčila Bajagića Bajage na repertoaru je 8. jula, dok će 9. jula nastupiti Narodno pozorište iz Leskovca izvedbom „Galeba“ po tekstu Antona Čehova u režiji Jovice Pavića.

Festival počinje 6. jula i trajaće do 11. jula u citadeli despota Đurađa Brankovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.