U trendu

„Druga strana svega“ kandidat za Evropske filmske nagrade

BEOGRAD – Film „Druga strana svega“ Mile Turajlić našao se na listi 15 dokumentaraca koji će biti preporučeni za nominaciju ovogodišnje Evropske filmske nagrade, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Deset festivala dokumentarnog filma predložili su komitetu po jedan film koji je imao svetsku premijeru na najnovijim izdanjima svakog od tih festivala.

Članovi Evropske filmske akademije će sada glasati za pet nominacija u kategoriji dokumentarnih ostvarenja, a na osnovu tih nominacija će potom biti odabran i „Evropski dokumentarac 2018“.

Da li će film Mile Turajlić trijumfovati saznaćemo 15. decembra na ceremoniji uručenja nagarada u Sevilji.

Osim srpskog dokumentarca „Druga strana svega“ Mile Turajlić, jedini odabrani film iz ovog regiona je hrvatsko ostvarenje „Srbenka“ autora Nebojše Slijepčevića.
„Druga strana svega“, novi film Mile Turajlić, rediteljke filma „Cinema Komunisto“, osvojio je glavnu nagradu u kategoriji dugometražnog filma na festivalu IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma na tlu čitave Evrope. Dokumentarni film „Druga strana svega“ traje 104 minuta, a nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe.

To ostvarenje je prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom.

Film su podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, Cinemas du monde, Doha Film Institute i Filmski centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.