U trendu

Duodrama „Brat i sestra“ u Istorijskom muzeju Srbije

BEOGRAD – Nakon dobrog prijema kod publike tokom prethodne godine, Istorijski muzej Srbije će i u narednom periodu realizovati duodramu „Brat i sestra“ autorke Zlate Tipold u saradnji sa Kulturno-obrazovnim centrom „Radionica pod otvorenim nebom“.

Duodrama će se igrati u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića, kao deo pratećeg programa aktuelnih postavki posvećenih Velikom ratu, svake prve i treće nedelje u februaru, martu, aprilu, maju i junu, sa početkom u 18.30 časova.

Istorijski muzej Srbije je podržao ovaj projekat u cilju promocije ideje muzejskog teatra, afirmacije tradicije, kulture i jezika, kao i negovanja vrednosti srpske istorije i opšte kulture, navodi se u saopštenju.

Duodrama „Brat i sestra“ je jednočinka posvećena Nadeždi Petrović, poznatoj slikarki, u tri rata bolničarki-dobrovoljcu, i njenom bratu Rastku Petroviću, poznatom pesniku, putopiscu i diplomati.

Publika će imati priliku da se upozna sa delom života Nadežde i Rastka Petrovića, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju Dragane Obradović, glumice KC „Čukarica“, i Andreja Pipovića, široj publici poznatog po ulozi mladog Rastka Nemanjića u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine”.

Radnja duodrame se odigrava u Veneciji, krajem 1914. godine.

Nadežda u svojoj hotelskoj sobi vredno radi, slika, iako iscrpljena od nedavne bolesti. U posetu joj dolazi mlađi brat Rastko, prisećaju se detinjstva, svojih najmilijih, divnih uspomena i sve je naizgled idilično dok Nadežda bratu ne otkrije plan da želi da se vrati u Srbiju kako bi se priključila Valjevskoj bolnici kao dobrovoljac.

U drugom delu scenskog prikaza, radnja je smeštena u ambijent bolnice i Nadežda u uniformi bolničarke kazuje potresnu priču o strahotama rata i prizoru koji je zatekla došavši u Valjevo.

Na kraju, Rastko opisuje poslednje dane svoje sestre, koja je 3. aprila 1915. otišla u večnost kao jedna od najvećih srpskih heroina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.