U trendu

Dvadeset deveti Borini pozorišni dani u Vranju

Tradicionalni 29. Borini pozorišni dani održavaju se ove godine od srede, 21. do ponedeljka, 26. oktobra, u Vranju. Festival se održava u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, jednom od najstarijih srpskih pozorišta, u kom je prva predstava postavljena daleke 1896. godine. Moto 29. Borinih dana glasi "Ženska stvar?", i ukazuje na temu predstojećeg festivala – emancipacija žena u konzervativnom društvu. Prema izboru publike, i ove godine će biti dodeljene nagrada za najbolju predstavu i nagrada za najboljeg glumca/glumicu.
U okviru glavnog programa biće prikazane predstave: "Tako je moralo biti", "Švabica" (Jugoslovensko dramsko pozorište), "Pomorandžina kora", "Ženska stvar" (Atelje 212) i "Došljaci" (NP Užice). Poslednjeg dana, 26. oktobra, biće izvedena predstava "Prljave ruke" Pozorišta Bora Stanković.
U okviru pratećeg programa biće emitovani video snimci predstava nastalih po delu Borisava Stankovića iz kolekcije Muzeja pozorišne umetnosti Srbije. Pored video projekcija, biće postavljena izložba "Mira Stupica – 60 godina stvaralaštva", a u formi razgovora s glumicom Goricom Popović biće predstavljen portret ove značajne srpske glumice. Poseban deo pratećeg programa posvećen je promociji knjiga iz oblasti pozorišne umetnosti, i to: "Mira Trailović, gospođa iz velikog sveta" Feliksa Pašića (Muzej pozorišne umetnosti Srbije), "Koštana, prvi vek na sceni Narodnog pozorišta" Jelice Stevanović (Narodno pozorište u Beogradu), a biće predstavljena i izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu.
Borini pozorišni dani nastali su 1979. godine, na inicijativu dugogodišnjeg upravnika i reditelja Pozorišta Bora Stanković, Radoslava Radivojevića, uz podršku tada malobrojnih istomišljenika i vranjanske privrede u čast Borisava Stankovića, jednog od najznačajnih predstavnika srpskog realizma. Manifestacija je u međuvremenu postala značajno kulturno obeležje grada Vranja i domaće pozorišne umetnosti. Do sada je u okviru Borinih pozorišnih dana prikazano 450 najboljih srpskih pozorišnih predstava iza kojih stoji 190 dramskih pisaca i 150 reditelja.
Nedavno je počela prodaja ulaznica za predstave iz glavnog programa. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Pozorišta Bora Stanković po cenama 600 dinara za gostujuće predstave i 300 dinara za predstavu "Prljave ruke". Cena kompleta ulaznica za sve predstave iz glavnog programa je 2.900 dinara. Ulaz na sve prateće sadržaje je besplatan.
Koristan link

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.