U trendu

Džudi Kertin, irska spisateljica za decu na sajmu

BEOGRAD – „Kreativni centar“ koji iduće godine obeležava 30 godina postojanja, na ovogodišnjem sajmu knjigu predstavlja sedamdesetak novih naslova, pre svega domaćih autora, ali i jedan broj prevednih knjiga koje se popularne u svetu.

Jedan od autora koje prevodi ovaj izdavač je Džudi Kertin savremena irska spisateljica za decu i mlade čije su knjige bestseleri u Irskoj, a prevedeni su na srpski, porugalski, nemački, ruski i litvanski jezik, i ona je gošća ovog sajma knjiga u beogradu.

„Kreativni centar“ je do sada objavio 14 njenih knjiga u ediciji „Svet je jedan“ namenjen osnovcima. Na srpski je preveden i njen najpopularniji serijal od sedam knjiga o najboljim drugaricama Alis i Megan, kao i serijal od pet knjiga o devojčici Ivi Gordon.

Novi serijal o tinejdžerkama Moli i Bet obuhvata tri romana od kojih su sada prevedena i objavljena dva nastavka „Vreme posle vrermena“ i “ Budi uz mene“ za koji je 2017. godine osvojila nagradu za najbolju dečiju knjigu u Irskoj za tu godinu.

Ona će se u sredu ( 24. oktobar) u sali Desanka Maksimović na sajmu od 16 do 16,45 družiti se sa učenicima osnovnih škola u Beogradu, posle čega će na štandu „Kreativnog centra“ potpisivati romane za mlade i starije osnovce.

Glavna urednica “ Kreativnog centra“ Ljiljana Marinković, kaže da je zadatak ovog izdavača da svojim čitaocima ponudi što bolje knjige,ali i druženje sa autorima, pa i što lepši štand.

Ona se pre nekoliko dana vratila sa frankfurtskog sajma knjiga gde ovaj izdavač nastupa već petnaest godinana, i gde mu je sada sedmi put mu je dodeljena nagrada u kategoriji BELMA, za obrazovni materijal koji je inače najviše tražen među izdavačima knjiga za decu i mlade.

Marinković je otkrila da su njihove knjige koje se bave popularnim temama iz prirodnih nauka i matematike najviše tražene i da su imali puno kontakata sa drugim izdavačima koji su se interesovali za kupovinu autorska prava za tu vrstu naslova.

Tražene su i humorističke knjige među kojima je posebno bila popularna knjiga“Seks za početnike“.
Kreativni centar je inače do sada prodao autorska prava za 120 izdanja u 50 zemalja koje su prevedene na 35 jezika. Kako je objasnila Marinkovićeva to im ne donosi neke značcajne prihode, ali im pomaže da jasnije vide u kojoj meri su dostigli internacionalne standarde u izdavanja knjiga za mlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar