U trendu

„Ederlezi Rising“ osvojio i desetu nagradu, Bodroža najbolj

BEOGRAD – Film „Ederlezi Rising“ scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, osvojio je i desetu nagradu na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu „Filmfest“ u Kranjskoj Gori, na kome je Bodroža nagrađen kao najbolji reditelj ostvarenja čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije.

Debi Lazara Bodrože, domaću premijeru imao je u nacionalnom programu ovogodišnjeg FEST-a i tom prilikom je odneo najvažnija festivalska odličja. „Ederlezi Rising“ nagrađen je kao najbolji film, a nagrade su dobili i Lazar Bodroža za režiju, kao i Stoja i Sebastijan Kavaca za najbolju žensku, odnosno, za najbolju mušku ulogu. Bodroža je na ovogodišnjem FEST-u, odlukom žirija FEDEORA, dobio i posebno priznanje, takođe u nacionalnoj selekciji.

Film je svoju međunarodnu premijeru imao 11. aprila u okviru programa 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a nakon toga, učestvovao je i u programu festivala „Let’s CEE“ u Beču, gde je osvojio nagradu „Cineplexx“ za distribuciju. U obrazloženju žirija istaknuto je da „Ederlezi Rising“ ima najveći potencijal da postane međunrodni bioskopki hit.

Nagrade je osvojio i na festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Rusiji – festival „Zerkalo“.
Scenario za „Ederlezi Rising“ Dimitrije Vojnov zasnovao je na prozi Zorana Neškovića, a priča prati astronauta koji je poslat na dugu intergalaktičku misiju. Tokom leta, on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Kako su naveli producenti, reč je o sofisticiranoj, kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Po rečima autora, „Ederlezi Rising“ kao prvi pravi srpski naučnofantastični film, predstavlja pionirski poduhvat u srpskoj kinematografiji. Traje 85 minuta i prati ga estetika sajber-panka.

Film je, sa budžetom od približno 350.000 evra, sniman od novembra 2015. do juna 2017, a projekat je podržao i Filmski centar Srbije.

U Severnoj Americi distribuiraće ga „Grindstone Enterntainment“ kao naslov iz ponude „Lionsgate Home Entertainment-a“ u martu 2019. godine. Kuća „My Way Films“ distribuiraće ga u Hong Kongu, a kompanija „Creative Century“ u Tajvanu. Film je osvojio i nagrade na festivalima u Sopotu, ?Zerkalo? u Rusiji i u Ravnom Selu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.