U trendu

Epilog glasanja: Predsednik SANU sutra nudi ostavku

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić najavio je da će sutra ponuditi ostavku svim odeljenjima SANU, što je epilog današnjeg glasanja na Izbornoj skupštini u toj instituciji.

„Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti“, rekao je Kostić nakon što je predsednik Izborne komisije akademik Dejan Popović saopštio rezultate današnjeg glasanja – da je u redovne članove od 18 kandidata primljeno 16, a u dopisne 14 od 26 kandidata.

„Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju“, rekao je Kostić koji je tokom celog jednogodišnjeg izborbog procesa bio oštro napadan.

Kostić je u nedavnom intervjuu za „Novosti“ rekao da je u proteklih nekoliko meseci o sebi cuo cudovišne tvrdnje, koje nisu tačne.

„Čuo sam da sam mason, da sam soroševac, da rukovodim “žutom grupacijom“ u SANU, da sam kripto SNS-ovac, Vučićev čovek, da sam obična “crvena banda“, naveo je tada Kostić.

Predsednik SANU je tokom prethodnih meseci u više navrata skretao pažnju i na ugroženost pojedinih odeljenja zbog malog broja članova.

Nakon završetka Izborne skupštine Kostić nije želeo da daje izjave medijima, a njegovu odluku odbili su da komentarišu i članovi Predsedništva, kao i drugi akademici.

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je kratko rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena.

(Tanjug)

3 komentara
  1. bambi

    Da li znate da akademici u Srbiji primaju na svoje ogromne plate jos i akademskih 120.000 na mesecnom nivou? Primera radi, akademici u Francuskoj primaju negde oko 400 evra na mesecnom nivou i to je cisto da imaju za dnevnu stampu ili kaficu ili kiflicu. Osim toga, u Srbiji ne mozete da postanete akademik ako niste u vladajucoj partiji. Ovo je ljudi sramota nad sramotom.

  2. Anonimni

    Da li neko normalan može da pomisli da će Vlada Kostić dobrovoljno otići sa mesta Predsednika SANU?

  3. FILIP

    Mislim da Predsednik Akademije Nauka i Umetnosti,Gospodin Kostic,treba ne da ponudi ostavku na taj polozaj,vec da je podnese neopozivo.Za kratko vreme koje je proveo kao Predsednik SANU,isuvise uvreda je morao da podnese, i ako je on najdostojniji od svih Akademika,da bude na mestu Predsenika.Oni koji su ga napadali,ustvari su lazni nacionalisti,kojima smeta pro evropsko politicko uverenje,koje zastupa Gospodin Kostic.!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike