U trendu

Esklord: Beogradska filharmonija zaslužuje novu zgradu

Beogradska filharmonija zaslužuje da nastupa u novoj zgradi i vrhunskim uslovima, jer je orkestar svetske klase, kazao je Tanjugu dirigent Džon Esklord koji će večeras na Kolarcu, upravljati našim najznačajnijim orkestrom u izvođenju čuvene Šeste Malerove simfonije.

Na sceni Kolarčeve zadužbine biće 109 filharmoničara koji će izvesti više od 80 minuta muzike u okviru ciklusa „Za znalce“.

Malerov simfonijski opus čuven je po „gigantima“ dugačkog trajanja i inventivnoj orkestraciji kojom je dočaravao zvuke iz svog okruženja i prirode.

Šesta simfonija podrazumeva ogromni orkestarski aparat – uz uvećan broj drvenih i limenih duvača, a „najveća gužva“ biće među udaraljkama.

Pored dva para timpana, dva ksilofona, velikog bubnja, činela, doboša, trijangla, glokenšpila, kravljih zvona, kompozicija zahteva i jedan posebno nemuzički instrument, nastao isključivo za ovu partituru.

Čuveni Malerov čekić, senzacija u klasičnoj muzici, oglasiće se u finalnom stavu kao zloslutno predosećanje.

Džon Ekslrod, glavni dirigent Simfonijskog orkestra La Verdi iz Milana i umetnički direktor Kraljevskog simfonijskog orkestra iz Sevilje.

Pred večerašnji nastup maestro Ekslrod naglašava da je odušvljen sa Beogradskom filharmonijom koja je bez sumnje na svetskom nivou.

„Maestro Zubin Mehta mi je pričao kako je zadovoljstvo stati pred muzičare Beogradske filharmonije. Bio je u pravu jer je orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara. Violinistkinja Tijana Milošević je izvanredan koncert majstor. U svojoj karijeri imao sam sreće da radim tek sa nekoliko tako vrhunskih muzičara. Svi solisti Beogradske filharmonije su svetska klasa i veoma su posvećeni i odani muzici“ naglasio je Ekslrod.

Vrhunski umetnik ukazuje da jedno društvo mora da podrži kvalitet kao najviši standard za svoje građane.

„Beogradska filharmonija ima kvalitet koji zaslužuje novu dvoranu U Lucernu, hamburgu , Parizu. nove zgrde su promenile te gradobve u potpunosti…Srbija zaslužuje da njena Filharmonija nastupa u vrhunskim uslovima jer je sam orketar na vrhunskom nivou. beogradska filharmonija je svetska klasa“ kazao je Ekslrod.

Za njega nema dileme da je sviranje Malerove muzike popot penjanja na Mont Everest.

„Morate mnogo da vežbate ipokažete ogromnu volju da bi dotakli neslućene visine. U muzičarima Beogradske filharmonije sam prepoznao tu strast da se popnu na naviše visine umetničkog stvaralaštva“ kazao je Ekslrod.

Prema njegovim rečima Malerova 6. Simfonija je povezana sa svim drugim simfonijama koje je on napisao.

“ Ta kompozicija je nastala na početku njegovog kasnog dela stvaralačkog opusa. Maler u svojim fantazijama prilikom komponovanja Šeste simfonije nosio pitanjima smrti i života, umiranja. Tu je i čuveni prasak čekića kao deo te kompozicije. Na neki način tom kompozicijom je predvideo neke od tragedija koje su mu se dogodile kasnije u životu. Samo jednom je dirigovao izvođenje 6. simfonije“ otkrio je Ekslrod.

Čuveni maestro ističe da je Maler na kraju on je izgubio svoj posao u Metropoliten operi, zatim je njegova žena otišla sa drugim čovekom i na kraju mu je umrla ćerka.

„Na neki način je 6. Simfonijom predvideo sve grube stvari koje će mu se desiti. Biće zanimljivo ljudima koji dođu na koncert jer će čuti zapravo celi orkestar kao solistu u grandioznom Malerovom delu. Ovde će ljudi biti u prilici da osete muziku na mnogo višem nivou, ne samo da je čuju.“nagoveštava Ekslrod.

On je bez dileme da li Beogradska filharmonija zaslužuje novi koncertni prostor.

„Znam da je prostor Kolarca mali za izvođenje tako važnog i velikog dela ali mi ćemo učiniti sve najbolje da oživimo Malerovu muziku. Ako želite da imate odličan fudbalski tim vi igračima morate da obezbedite prostor za treniranje i opremu to je minimalna mera za uspeh. Filharmonija u nekoj zemlji predstavlja mnogo više od same muzike. Orkestar je vezan za svaku temu koju Vlada želi da podrži u okviru jednog društva. Obrazovanje, liderska uloga, turizam, ekonomija, sve što je vezano za školski tiče se Filharmonije jer su sve te vrednosti suštinski spojene u tom orkestru“, kazao je Ekslrod.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.