U trendu

Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja

Etnografski muzej u Beogradu danas je otvaranjem izložbe „Pismo i tradicija  –  natpisi na etnografskim predmetima“ i dodelom priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i ustanovama obeležio 115 godina rada.

Izložbu, na kojoj su predstavljene neke od najvažnijih funkcija natpisa u prošlosti, od natpisa kao istorijskog izvora do ikonografske funkcija ali i kao sredstva komunikacije ili zavetne forme, otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

On je čestitao zaposlenim u Etnografskog muzeju jubilej istakavši da 115 godina rada predstavlja ogromno pregnuće i za poslenike kulture.

„Posao zaštite kulturnog i etničkog blaga jednog naroda odgovoran je i važan posao a generacije uspešnih, kvalitetnih, obrazovnih i umnih i posvećenih ljudi radil su taj posao na doličan i hvale vredan način“, rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka ustanova ovakvog tipa jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.

„Taj odgovoran i važan posao očuvanja i prenošenja kulturnog jezgra, Etnografski muzej je svih ovih 115 godina uspešno radio, a sasvim sam uveren da će tako raditi i ubuduće“, rekao je Vukosavljević.

On je naveo i da da je izložba „jedan u nizu finih bisera iz aktivnosti ovog muzeja“ dodavši da i sam naziv postavke „dovoljno jasno upućuje na njen sadržaj i na oblast kojim se bavi ova važna ustanova kulture“.

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Milenković je najavila da će u okviru obležavanja jubileja biti organizovano i predstavljanje izložbi iz fundusa tog muzeja u Azerbejdžanu i Indiji.

Prema njenim rečima, u Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priredjena izložba „Kolekcija pirotskih ćilima“ i predstavljena monografija „Čarolija šarenih niti“ dok će u Indiji, u decembru, biti priredjana izložba „Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka“

Na svečanosti je profesoru u penziji Nikoli F. Pavkoviću uručena nagrada za životno delo Etnografskog muzeja dok su zahvalnice dodeljene Ministarstvu kulture i informisanja, Radio televiziji Srbije i Slobodanu Benderaću za izradu replike gusala srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata.

Izložba se odnosi i na pojava natpisa u obliku pojedinačnih slova, inicijala, i kraćih ili dužih poruka na predmetima tradicionalne narodne kulture, istražene kroz značenja koja su imali u životu pojedinaca i zajednice u Srbiji i ostalim etničkim prostorima u 19. i 20. veku.

Motivi izvedeni na predmetima materijalne, društvene i duhovne  kulture predstavljeni su na izložbi u više različih oblika, kao pojedinačno slovo ili inicijal, monogram, odnosno kompozicija inicijala i ukrasnog, heraldičkog ili simboličkog motiva, u obliku imena i prezimena ili imena i zvanja, kraćeg ili dužeg natpisa.

U fondu Etnografskog muzeja, koji čini više od 50.000 etnografskih predmeta tradicionalne kulture Srba i ostalih naroda sa prostora Srbije i šireg Balkanskog prostora iz 19. i 20. veka, izdvaja se grupa od 1.200 muzejskih predmeta na kojima su oblikovani motivi slova i slovnih natpisa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.