U trendu

Evropska nagrada upoznaje čitaoce sa piscima koji oličavaju nacionalne kulture

Evropska nagrada za književnost je nagrada koja promoviše evropske vrednosti i upoznaje čitaoce sa onim šta je najvrednije i najreprezentativnije u svakoj zemlji, sa piscima koji će oličavati nacionalne kulture, ocenili su danas u Beogradu učesnici tribine o značaju Evropske nagrade u organizaciji EU info centra na Sajmu knjiga.

Jedan od članova žirija za dodelu Nagrade Evropske unije (EU) za književnost Mihajlo Pantić kazao je, na debati „Kako književnost i kultura povezuju ljude“, na beogradskom Medjunarodnom sajmu knjiga da je ta nagrada neophodna jer harmonizuje različitost.

„U EU, od 2004. godine kada je počelo veliko proširenje, postoji veliki politički narativ koji se kreće oko ulaska ili neulaska u EU, a ova nagrada čini nešto što je natpolitičko. Nagrada ruši stereotipe, upoznaje čitaoce jedne zemlje sa književnošću druge, sa onim što je najreprezentativnije, sa nečim što tek dolazi“, rekao je Pantić i dodao da će nagrada za književnost EU imati sve veći značaj ako se bude istrajalo na poštovanju kriterijuma za njenu dodelu.
 
Profesorka engleske i američke književnsti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladislava Gordić Petković ocenila je da ta nagrada, koja se dodeljuje od 2009. godine, doprinosi promociji i povezivanju manje poznatih književnosti, „ispisanih malim jezicima koje se ne uče toliko“.

Gordić Petković je kazala da je nagrada, koja obezbeđuje prevođenje na 20 jezika, dobra prilika da se svi bolje upoznaju i da književno delo „krene u novi život“ i dodala da je „ulaganje u prevod nešto najviše što može da se učini za književnost“.

„Suština evropskih vrednosti nije unifikacija i poravnanje, već harmonija raznolikosti“, rekla je Gordić Petković i dodala da je suština nagrade u afirmaciji Evropskih vrednosti i podsetila da su laureati Nagrade EU za književnost Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.

Dobitnica Evropske nagrade za književnost iz Mađarske Edina Svoren, ocenila je danas da bi bilo dobro kada bi vremenom ta, „više nego dragocena nagrada“ doprinela da se stvori jedinstvena evropska književnost.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je baš ona jedan od laureata, i to za knjigu „Nema niti treba da bude“, o kako je rekla, najprisnijim odnosima među ljudima, čime je pokazala da i „novela ima kapacitet da se nametne u svetu u kome preovlađuje roman“.

Svoren je ocenila da književna nagrada Evropske unije uprkos brojnim informacijama u Mađarskoj nije toliko poznata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.