U trendu

FAF: Drugačiji pogled i jedinstven autorski izraz

BEOGRAD – Festival autorskog filma otvoriće 23. novembra „neopevani heroj evropskog filma“ Želimir Žilnik, kome će tom prilikom biti uručena nagrada za životno delo, a do 30. novembra biće prikazano više od 100 filmova.

Direktor FAF-a Igor Stanković kaže da su raseljavanje, migracije i političke teme ono što karakteriše ovogodišnji pogram festivala, kao i filmovi velikih reditelja i veliki filmovi novodolazećih reditelja, nagrađeni naslovi sa mnogobrojnih festivala i nova ostvarenja reditelja koje FAF godinama prati.

„Festival autorskog filma je u svom bazičnom prvom izdanju i dugo godina nakon toga kao podnaslov imao „pogled u svet“. Ovo je sada „pogled u drugačiji svet“, svet koji nas okružuje, koji donosi jednu novu stvarnost. Ta stvarnost nije tako sjajna i tako svetla i to se vidi i u filmovima, koji će biti prikazani na festivalu“, rekao je Stanković u intervjuu Tanjugu.

Od kratkih filmova u programu „Hrabri Balkan“, kao što je „Prokrustova postelja“ Andriana Imparatela, koji traje 17 minuta, do „Sezone đavola“ Lava Dijaza u trajanju od 234 minuta u programu „Band a part“, 10 filmova u konkurenciji za nagradu „Aleksandar Saša Petrović“, retrospektiva filmova Želimira Žilnika, omaž Živojinu Pavloviću, fokus na Filipa Grandrijera…očekuje publiku na 24. izdanju FAF-a.

„Plakat sa Bogdanom Tirnanićem, inspirisan filmom „Rani radovi“, koji je u velikoj meri obeležio „crni talas“, Žilnik koji dolazi sa svojim novim filmom „Najlepša zemlja na svetu“ inspirisan migrantima u Austriji, ta 1968. godina, Žika Pavlović sa ne tako često prikazivanom serijom „Pesma“… sve to govori da FAF u svom 24. izdanju opravdava sebe kao jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija ove zemlje“, istakao je Stanković.

Svako izdanje, kaže, dočekuju i pripremaju kao da je mali jubilej.

Ove godine povećan je ne samo broj filmova, već i broj sala te će projekcije biti organizovane u u osam dvorana sa 11 sala, a do sada je samo za Kombank dvoranu, u kojoj će se prikazivati deo glavnog programa, prodato preko 3.000 karata.

„Festival autorskog filma donosi dobar film. Ta definicija autorstva je ono što već 24 godine FAF jasno definiše u svojoj granici. Imamo i američke filmove na festivalu, filmove sa poznatim američkim glumcima, filmove koji dolaze iz drugačijih kinematografija koje nisu toliko zastupljene, svi oni nose jasnu poruku „drugačiji pogled i jedinstven autorski izraz filmskog stvaraoca, kome je festival i posvećen sa nagradom koja nosi ime jednog od naših najvećih reditelja“, rekao je Stanković.

Na pitanje koje bi filmove preporučio publici, direktor FAF-a kaže da je uvek okrenut rediteljima čiji opus festival prati iz godine u godinu.

„Jedan od njih je Nuri Bil Džejlan, čije smo sve filmove prikazali na FAF-u, tu je Koreda Hirokazu, kanski pobednik koji će otvoriti ovogodišnji festival, takođe film koji će zatvoriti festival – „Svi znaju“ Asgara Farhadija čije smo sve filmove prikazivali u kontinuitetu prethodnih godina. Film koji je otvorio kanski festival, zatvoriće naš. Tu je i veliki prijatelj Sergej Dvorcevoj koji je sa svojim prošlim filmom 2008/2009. pobedio na festivalu. Trebalo mu je mnogo godina da napravi sledeći – „Ajka“, a montažer tog ostvarenja je Petar Marković koji živi i radi u Beogradu“, rekao je Stanković.

Posebnu pažnju skreće na domaća ostvarenja – „Teret“ Ognjena Glavonića, „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i NikoleMijovića, „Najlepša zemlja na svetu“ Žilnika, srpsko-crnogorska koprodukcija „Ti imaš noć“ Ivana Salatića, „Speleonaut“ dokumentarni film Sonje Đekić.

U susret srpskoj premijeri filma „Teret“, koji je već izazvao burne reakcije, Stanković naglašava da na FAF-u nema koketiranja ni sa kim ni zbog čega, da on donosi najkvalitetnije filmove koji su obeležili godinu iza nas i da su bioskopi otvoreno mesto za različite vrste izražavanja.

„I ranijih godina je bilo filmova koji su izazivali pažnju, bili zabranjivani u nekiim zemljama, ali ovo je slobodna zemlja, u kojoj film ne može i ne sme biti zabranjen, naročito na Festivalu autorskog filma“, podvukao je Stanković.

Sledeće godine će biti 25. izdanje FAF-a što, prema rečima direktora, predstavlja četvrt veka istrajavanja u misiji koja iz godine u godinu donosi iste probleme, prvenstveno vezane za finansije i egzistenciju samog festivala, ali ono što je mnogo važnije jeste publika koja uz festival odrasta i sazreva.

„Publika Festivala autorskog filma je prosto drugačija, prepoznaje pravi film i prave vrednosti filma i onoga što on donosi. Oni koji su nekada kao deca slušali o festivalu, sada govore o festivalu novim klincima. Oni koji su svoja prva ostvarenja gledali na festivalu, sada su znani reditelji naše kinematografije. Uz festival se odrasta, sazreva i uz festival se nekako živi i stasava“, naglasio je Stanković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar