U trendu

FCS podrzaće filmove Košare, Milica Tomić, Južni vetar 2…

BEOGRAD – Filmski centra Srbije podržće snimanje filmova „Košare“, „Milica Tomić“, „Južni vetar 2“, a predsednica Upravnog odbora FCS Jelena Trivan kaže da današnja situacija u srpskoj kinematografiji pokazuje da se domaći film vraća na velika vrata.

Trivan je, gostujući na TV Pink, istakla da ekonomski porast i priliv u budžetu poslednjih godina i interesovanje vlade da uloži u nešto što je esencijalno važno za Srbiju, dovelo do toga da poslednje dve godine Filmski centar Srbije ima najveća sredstva u čitavom regionu.

„Trebalo je vremena da ta ulaganja dovedu do gotovih filmova. Ove godine dovela su do toga da imamo nagradu u Berlinu za film ‘Šavovi’, ali i da imamo ono što odavno nismo imali – ljude u bioskopima“, rekla je Trivan.

UO FCS je odlučio da po konkursu „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom temom“ dodeli 50 miliona dinara za snimanje igranog filma „Košare“ u režiji Balše Đoga, 43 miliona dinara za igrani film „Hadžijino zvono“ reditelja Milutina Petrovića i sedam miliona za dugometražni dokumentarac „Milica Tomić“ Nikole Spasića.

Na konkursu „Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova“ podržani su „Senoviti Mediteran“ u režiji Ivana Jovića sa 31,6 miliona dinara, „Peščana hronika“ Petra Ristovskog sa 44 miliona dinara, „Izolacija“ Marka Backovića sa 29 miliona, „Mraz“ Pavla Vučkovića sa 37 miliona i „Južni vetar 2“ Miloša Avramovića sa 45 miliona dinara.

FCS po konkursu „Sufinansiranje proizvodnje žanrovski određenih domaćih dugometražnih igranih filmova sa komercijalnim potencijalom (komercijalni repertoarski film)“ pomoći će ostvarenja „Ti si princeza“ Petra Pašića (22,5 miliona dinara), „Čulova iskušenja“ Danila Bećkovića (22,5 miliona dinara) i „Ekipa“ Marka Sopića (15 miliona dinara).

Na sajtu FCS danas su objavljeni i rezultatu konkursa za sufinansiranje kratkometražnih animiranih filmova, studentskih završnih filmova i debitanskih dugometražnih igranih filmova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.