U trendu

Fendi i Karlove muze opraštaju se od kreatora

PARIZ – Luksuzna italijanska modna kuća Fendi saopštila je danas da je neizmerno pogođena smrću svog dugogodišnjeg kreativnog direktora Karla Lagerfelda, koji im se pridružio 1965. kao „pionirski, mladi nemački dizajner“.
Modna kuća Fendi otvorena je kao rimska prodavnica visokokvalitetnih proizvoda od kože i krzna još daleke 1925, a ostala je u samom vrhu modne industrije zahvaljujući Lagerfeldu i njegovoj revoluciji o „suštini krzna“, jer je upravo on nastavio da vodi Fendi kroz pet decenija čiste, nepokolebljive inovacije, dajući život kreacijama koje su proširile granice mode.
Silvia Venturini Fendi povodom njegove je smrti izjavila: „Izgubili smo jedinstvenu osobu i nenadmašnog dizajnera.“ … Naš odnos je bio veoma poseban, zasnovan na dubokoj i veoma iskrenoj ljubavi. … Karl Lagerfeld je bio moj mentor i moja referentna tačka. Treptaj oka bio je dovoljan da se razumemo. Za Fendi i mene kreativni genij Karla je bio i uvek će biti naše vođstvo“.

Glumica Kira Najtli, jedno od zaštitnih lica Šanela, izjavila je da je „neverovatno tužna“ zbog vesti o Karlu Lagerfeldu: „to je tako veliki gubitak, on je bio legenda i kao čovek i kao kreativni stvaralac, mnogo će nam nedostajati“.

Klaudija Šifer, nekadašnja muza Karla Lagerfelda, izjavila je da je „nemački kreator bio za svet mode ono što je Endi Vorhol za umetnost“.

Komenarišući gubitak nekoga za koga je rekla da je „nezamenjiv“, Šifer, jedna od najslavnijih manekenki 90-ih godina, napisala je na svom Instagram profilu da je Lagerfeld bio njena „magična prašina“.

Dizajner Henri Holand takođe je odao počast Karlu Lagerfeldu upotrebivši jednu od njegovih čuvenih izjava: „dizajnirati znači disati, a ako ne mogu da dišem znači da sam u nevolji“.

Ambasador brenda Šanel, nemačka glumica Dijana Kriger, oprostila se emotivnom porukom od Lagerfelda:

„Karle… ne mogu ti ispričati koliko si mi značio i koliko ćeš mi nedostajati. Nikada neću zaboraviti koliko si bio ljubazan prema meni, kao ni tvoj smeh, tvoju maštu. Došla sam u Francusku ove nedelje baš da bih videla tebe i da bih s tobom upoznala svoju ćerku… srce mi se kida što sam zakasnila. Počivaj u miru, obožavam te.“

Bivši top model Karla Bruni zahvalila je Lagerfeldu na „iskricama“, „lepoti i lakoći“ koje on uspeo da unese u „tako težak svet“.

Svetski poznati dizajner rođen je u Hamburgu 1933. godine u bogatoj nemačkoj porodici, iako je tvrdio da je rođen 1938. godine

U Pariz preselio već 1953. godine. Sa velikom strašću za crtanjem, rešio je da studira istoriju kostima, a voleo je da crta skice koje su ilustrovale stilove različitih perioda, sa posebnim osvrtom na 18. vek.

Sa 22 godine osvaja prestižnu nagradu Međunarodnog sekretarijata za obradu vune za kaput koji je kreirao. Na istom takmičenju Iv Sen Loran je pobedio u kategoriji za najbolje haljine. Tokom 1962. sreće Fendi sestre, pet žena koje će mu promeniti život.

Lagerfeld je bio i kreativni direktor Šanela, a umro je u 86. godini, nakon višenedeljnog lošeg zdravstvenog stanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.