U trendu

Fenomen iz Skandinavije

Kad je pre pet godina Stig Lašon, švedski novinar, odneo prvi tom serijala "Milenijum" na pregled kod izdavača, verovatno nije ni sanjao da će njegov roman pokrenuti fenomen poznat u Evropi kao "milenijumanija". Tada je izjavio da će njegovi romani, a planirao je da ih napiše ukupno deset, biti njegova investicija za penzionerske dane. Nažalost, nije doživeo penziju, kao što nije dočekao ni popularnost svojih knjiga. Umro je od srčanog udara godinu dana kasnije.
Nakon što su objavljena, tri romana, "Muškarci koji mrze žene", "Devojka koja se igrala sa vatrom" i "Nebeske kule", doživele su neverovatnu popularnost u Švedskoj – dosad ih je prodato oko tri miliona primeraka, a zatim su uspeh i milionski tiraž ponovili u Danskoj i Norveškoj, i u ove tri zemlje su bez sumnje najčitanije knjige svih vremena. Neobična popularnost knjiga prešla je i granice Skandinavije. Pretprošle godine serijal je počeo da izlazi i u Francuskoj, a prva knjiga "Muškarci koji mrze žene", bila je najprodavaniji naslov, dok je cela trilogija prodata u tri miliona primeraka. Trend se nastavio i u drugim zemljama zapadne Evrope i sve u svemu, neverovatna popularnost ovih romana učinila je Stiga Lašona najtraženijim evropskim piscem u protekloj godini. Analizirajući ovaj uspeh, američki časopis "Pipl" proglasio je trilogiju "Milenijum" za najveći švedski fenomen od vremena grupe "Aba".
"Čarobna knjiga" je kod nas nedavno objavila prvi tom, a druga dva će izaći do kraja 2009. godine. Kao najveća osobenost Lašonovih romana, izdvaja se to što su u pitanju štiva koja izlaze iz klasičnog žanra trilera, koje se čitaju u jednom dahu kao svedočanstvo vremena u kom živimo, sa svim anomalijama i negativnostima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar