U trendu

Festival „Čembalo, živa umetnost“ od 2. do 11. novembra

BEOGRAD – Međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ biće održan 15. put od 2. do 11. novembra u Galeriji „Artget“, Domu Vojske Srbije i Skupštini grada Beograda.

Mali jubilej uveličaće evropski čembalisti Frederik Has i An Mari Dragosic, čije nastupe beogradska publika pamti sa ranijih izdanja festivala, kao i italijanski čembalista Otavijano Tenerani koji će prvi put održati resital u Beogradu.

Specijalan gost festivala biće grčko-holandski kontratenor Matijas Pavlus.

Uvid u dešavanja na domaćoj sceni pružiće Smiljka Isaković i Svetlana Stojanović Kutlača sa učenicama, kao i Milan Popović, Sofija Perović i Dušan Toroman, koji ove godine prvi put nastupa na festivalu.

Muzičari će nastupiti na sedam instrumenata različitih tipova, što će publici omogućiti da uporedi zvučne kolorite i uživa u specifičnostima i suptilnim razlikama graditeljskih škola.

Broj čembala u Beogradu nastavlja da se povećava, te da će na koncertu Svetlane Stojanović Kutlače i ansambla „Parnas“ publika imati priliku da upozna novi prototip flamanskog dvomanualnog čembala holandskog graditelja Hubregta Boma (u vlasništvu čembalistkinje).

Gosti festivala održaće majstorske radionice od 1. do 12. novembra učenicima i studentima čembala i solo pevanja, kao i mladim profesionalnim muzičarima.

Polaznici majstorskih radionica nastupiće na koncertu 11. novembra u galeriji „Artget“, gde će pokazati deo onoga na čemu su radili desetak dana.

Tim koncertom će ujedno biti i zatvoren festival.

Ulaz na koncerte je slobodan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.