U trendu

Festival italijanskog filma od 23. do 28. septembra

BEOGRAD – Festival italijanskog filma biće održan od 23. do 28. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci.

Prvi deo festivala u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj od 23. do 26. septembra činiće savremeni italijanski filmovi mladih reditelja, dok će drugi deo programa biti prikazan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 i biće posvećen oskarovcu Pijeru Tosiju, kostimografu koji je svojim kostimima obeležio najznačajnija dela Lukina Viskontija i brojnih drugih reditelja.

Na programu će biti ostvarenja „Prvi kralj“ Matea Roverea, „Bićemo mladi i lepi“ Leticije Lamartire, „Ljubav za vreme Shr.Ek-a“ Alesandra Derviza, „Voda i šećer“ Fariborza Kamkaria, „Život bez straha“ Marka Pontia, „Kompromisna svadba“ Frančeska Mikikea.

U okviru drugog dela festivala publika će gledati filmove za koje je kostime stvarao oskarovac Pijero Tosi: „Juče, danas, sutra“ Vitoria de Sike, „Gepard“, „Stranac“ i „Nevino“ Lukina Viskontija i „Noćni portir“ Liliane Kavani.

Pored umetničkog direktora festivala Gabriele Karluči, reditelja, producenata i glumaca iz filmova koji će se naći na programu, u Beogradu će boraviti i predstavnici Ministarstva kulture Italije, predstavnici filmskih komisija Lacija, Pulje, Bazilikate, Sardinije i Abruca, Eksperimentalnog centra za kinematografiju, kao i više distributera.

Gosti festivala imaće priliku da pogledaju filmove iz savremene srpske produkcije, ali i da se susretnu sa predstavnicima institucija iz Srbije koje se bave kinematografijom, kao i producentima, distributerima, rediteljima i ostalim filmskim radnicima iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.