U trendu

Festival knjige na Svetosavskom platou od 21. aprila do maja

Od 21. aprila do 1. maja, na platou ispred Hrama Svetog Save, održaće se festival knjige „Svi smo mi čitaoci“, na kojem će biti predstavljen i kulturno-edukativni program za decu.

Festival, koji će biti svečano otvoren 21. aprila u 14 sati, organizuje Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa Gradskom opštinom Vračar.

U prostorijama te opštine danas je bila organizovana i konferencija za novinare povodom festivala, na kojoj je generalni sekretar Udruženja Ana Opačić rekla kako će u fokusu festivala biti deca.

Vrlo je važno, kazala je, da se deci usadi ljubav prema knjigama, jer, prema njenim rečma, danas deca imaju probleme sa pažnjom i koncentracijom, a razlog tome je zloupotreba tableta, telefona…

Osim sajma knjiga, navela je ona, biće organizovana i bogat kulturno edukativni program a pažnja će se posvetiti i potrebi inkluzije dece sa smetnjama i razvoju kroz likovne radionice, predstave za decu čiji ansambl čine upravo deca sa smetnjama, te dečji plesni ansamla koji je u koreografiju uvrstio i znakovni jezik.

U ponedeljak, 21. aprila, festival će posetiti, najavila je, tri osnovne škole iz Lebana, a nastupiće muzička škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora sa Kosova i Metohije.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, koji se takođe obratio na konferenciji, rekao je da je to izuzetno velika i važna stvar za mališane iz Stanišora.

Ta škola, kazao je on, nalazi se u srpskom, kosovskom pomoravlju, i njeni đaci žive u otežanim bezbednosnim i političkim uslovima, te je za njih ovo prilika da budu viđeni, da se njihov glas čuje, i da učestvuju u istim stvarima kao njihovi vršnjaci iz centralne Srbije.

Predsednik opštine Vračar Milan Anđelković rekao je kako mu je izuzetno zadovoljstvo što će opština na čijem je čelu već peti put ugostiti ovaj festival na Svetosavskom platou, trouglu između Hrama svetog Save, Narodne biblioteke i Muzeja NIkola Tesla.

Pošto je knjiga svakome najveći drug, kazao je Anđelković, iz opštine se ovim festivalom trude da svakome pokažu njenu moć.

Tokom festivala, 23. aprila, obeležava se Svetski dan knjige.

„Knjigu treba staviti na pijedestal i treba da je nosimo gde god da idemo a ne da to bude tablet već knjiga, jer jedino tako ćemo zadržati ono što je napisano hiljadama godina“, kazao je.

Tokom trajanja festivala održaće se brojne promocije knjiga i autora prisutnih izlagača, kao i stručni panel na temu „Izazovi ostvarivanja i zaštite autorskih prava danas“ u amfiteatru Narodne biblioteke 29. aprila u 12 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.