U trendu

Festival nauke od 29. novembra do 2. decembra

BEOGRAD – Tradicionalni Festival nauke biće održan od 29. novembra do 2. decembra na Beogradskom sajmu, gde će na 6.500 kvadrata okupiti više od 60 naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije i 600 naučnika i demonstratora.

Slogan 12. festivala je „Zemlja budućnosti“, a koordinatorka festivala Marija Pavlović kaže da je želja organizatora manifestacije da motiviše posetioce da se pozabave time kako da sačuvamo planetu.

„Resursa je sve manje, na kraju ovog veka će nas biti preko 11 milijardi na planeti Zemlji i svi bi trebalo da razmislimo kako da budućnost učinimo boljom. Ove godine ćemo imati preko 600 komunikatora koji će nam pričati o tome“, rekla je Pavlović.

Ona je posebno skrenula pažnju na održivi razvoj i najavila da će naučnici uz pomoć izložbi, radionica i šou programa pokazati na koji način bi trebalo da brinemo o prirodnim resursima, da upotrebimo tehnologiju i da vidimo kako da u sadšnjosti učinimo sve kako bi nam budućnost bila bolja.

Posetioce, prema rečima PR-a Zorane Minčić, očekuje veliki broj interaktivnih postavki, zanimljivljih radionica, eksplozivnih naučno-fantastičnih šou programa.

Ona je najavila dolazak ekipa iz sedam zemalja sa najnovijim naučnim trendovima, a sve sa željom da pokažu da za budućnost treba da se i zabrinemo, ali i da joj se radujemo zahvaljujući naučnim dostignućima i tehnologiji.

Sa svojim neverovatnim igralištem na kojem, uz malu pomoć reciklaže, novi život dobijaju stare i zaboravljene sprave za vežbanje, iz Španije stiže kolektiv „Gišot de Vuit“, prvi put na festival dolazi češki fascinantni fizički teatar koji će pokazati kako spoj sasvim običnih kućnih predmeta i fizike može da dovede do eksperimenata koji ostavljaju mališane i njihove roditelje bez reči.

O tome kako roboti mogu da nas čuju i razumeju govoriće francuski naučnici iz Nacionalnog istraživačkoh centra Inria, dok će francuska grupa umetnika „Inercija“ nizom akrobatskih nastupa pomerati granice mogućeg.

Festival će ugostiti i naučni centar AHHAA iz Estonije, poznatog američkog neuronaučnika Grega Gejdža, poljski tandem Heveliuze Nauki, tim naučnika sa Univerziteta u Beču predvođene umetnikom Bogomirom Doringerom.

Glavni programski koodrinator festivala Nenad Zarić najavio je postavke koje se tiču veštačke inteligencije, virtuelne realnosti, novih tehnologija, povratku života u divljini, različitih vrsta transporta, zaštite životne sredine.

„Pitajte hemičare zašto je voda moneta budućnosti, zašto ćemo trgovati vodom u jednom trenutku, pitajte fiziko-hemičare na kojoi način možemo da iskoristimo potencijal ugljenika na mnogo bolji način, predstavnike Mašinskog fakulteta koja je budućnost u brodogradnji i materijalaima, stručnjake iz Biološko-istraživačkog društva „Josif Pančić“ kako možemo živeti u prirodi“, poručio je Zarić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar