U trendu

Festival posvecen Ingmaru Bergmanu u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – Povodom obeležavanja 100.godišnjice rođenja švedskog reditelja, producenta i scenariste Ingmara Bergmana, u Beogradu će od 16. oktobra do 3. novembra biti organizovan festival posvećen ovom autoru, najavili su iz Ambasade Švedske u Beogradu.

Sto godina Ingmara Bergmana obeležiće se kroz filmski i pozorišni program, kreativne radionice, predavanja i panel diskusije.
Za vreme trajanja festivala u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazani neki od najznačajnijih Bergmanovih filmova.

Gošća iz Švedske koja slovi za jednog od najvećih poznavalaca Bergmanovog dela Maret Koskinen otvoriće festival 16. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci zajedno sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom.

„Drago mi je što je Bergman veoma popularan u zemlji u kojoj sam ambasador. On je svakako jedan od najpoznatijih Šveđana i sa pravom je priznat širom sveta. Sto godina Ingmara Bergmana obeležavamo u Srbiji u kojoj je njegov rad prepoznat, a on kao autor uvažen i poštovan. Ambasada je pripremila bogat program posvećen Bergmanu i verujem da će svaki poštovalac njegovog dela naći nešto za sebe“ rekao je ambasador Švedske Jan Lundin.
Vek od rođenja Bergmana, osim projekcije njegovih filmova u Jugoslovenskoj kinoteci, pratiće i program pozorišnih predstava, javnih čitanja Bergmanovih drama, kreativnih radionica, okruglih stolova i predavanja o značaju i uticaju ovog autora
Organizatori festivala posvećenom najznačajnijem švedskom autoru su: Ambasada Švedske, Švedski institut, Jugoslovenska kinoteka, KC Grad, Eho Animato i M.A.M.M.A Production.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.