U trendu

Festival u Subotici posvećen kineskom pozorištu za decu

SUBOTICA – Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji se održava od 16. do 21. septembra u Subotici, obeležiće i specijalan program posvećen jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija – Kini.

Kinesko pozorište za decu biće predstavljeno kroz dramske i lutkarske predstave.

Kroz spoj drevnih tehnika i savremenog stvaralaštva srpska publika će upoznati priče koje vekovima edukuju decu i odrasle i predstavljaju srž kineske kulture, filozofije i načina života.

Kinesko lutkarstvo i teatar senki su oduvek privlačili pažnju divno izrađenim lutkama, elokventnim dijalozima i vrhunskim dramskim kvalitetom, a deo te raskošne umetničke riznice prikazaće Šangajska pozorišna akademija kroz legende bazirane na kineskom folkloru i literarnim remek-delima kineskih autora.

Spoj kineske opere, filozofije, borilačkih veština i drugih klasičnih elemenata kineske kulture prikazaće Kinesko nacionalno pozorište iz Pekinga u predstavi „Tri monaha“ koja predstavlja univerzalnu priču o odnosu čoveka i prirode.

Najveća svetska riznica figura od senki i lutaka, zbirka Muzeja kineskih lutaka i senki – Muzeja kineskog pozorišta senki iz Čengdua, biće predstavljena izložbom „Živopisne senke i lutke“, koja će biti otvorena 16. septembrau Galeriji Otvorenog univerziteta Subotica.

U okviru filmskog programa biće prikazana tri klasična kineska animirana filma, bazirana na legendama i knjigama za decu – „Kralj majmuna: Pometnja na nebesima“, „Lotosov fenjer“ i „Buni medvedi: Mistična zima“.

U takmičarskom programu Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće prikazano 14 predstava iz 12 zemalja.

Od pratećih programa publika će imati priliku da uživa i u baletu “Pinokio” Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, dramsko-plesnom programu na centralnom gradskom trgu koji pripremaju deca različitog uzrasta, promocijama knjiga, izložbi plakata studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, radionicama i večerima sa dobitnicima nagrade „Mali princ“ – Dušanom Pop Đurđevim i Vjeslavom Hejnom.

Svi programi su besplatni za sve posetioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.