U trendu

Filharmonija iz Temišvara zatvara Gitar Art festival

BEOGRAD – Gala koncertom Filharmonije Banatul iz Temišvara pod nazivom „Veče Hoakina Rodriga“ večeras će u beogradskoj Kombank dvorani biti zatvoren Gitar Art Festival.

Gosti iz Rumunije prvi put će nastupiti u Beogradu,a uz njih će na sceni Komabnk dvorane nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Alexanr Swete, Maroje Brčić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Publika će imati priliku da čuje tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar Hoakin Rodriga.

Filharmonija Banatul osnovana je 1947. godine i već mnogo decenija obogaćuje umetnički život grada Temišvara.

Od samog početka, simfonijski koncerti su pokrivali širok spektar repertoara, od baroka do savremene muzike, sa važnim mestom za promociju rumunske muzike. Dirigenti u rezidenciji Banatul filharmonije bili su: George Pavel, Mircea Popa, Paul Popescu, Nicolae Boboc, Alekandru Skiumski, Remus Georgescu, Peter Osćanitzki. Stalni dirigenti orkestra su Gheorghe Costin i Radu Popa.

Večerašnji koncert predstavlja završnicu izuzetnog jubilarnog 20. izdanja Gitar Art festivala, muzičke manifestacije koja u Beograd dovodi izuzetne muzičare sa reputacijom svetskih zvezda.

Ovogodišnji festival je u glavnom programu publici ponudio izuzetne koncerte nekoliko važnih protagonista Worl music scene.

Najbolji flamenko gitarista današnjice Visente Amigo otvorio je festival koncertom koji će beogradska publika dugo pamtiti.

Amigo je demonstrirao svetsku klasu na sceni Kombank dvorane gde je sa bendom oživljavao sentimente Španije i Mediterana od sete do euforije.

Nakon njega stari znanci beogradske publike „Rosenberg Trio“ ozvučili su Džipsi-džez sving pokazujući vrhunsku virtuoznost.

Još jedan mediteranski ugođaj na festivalu beogradskoj publici je ponudila fado zvezda Karminjo koja je zajedno sa bendom učila Beograđane portugalski i nagovarala ih da vole po svaku cenu.

Posebna poslastica festivala bio je koncert dvojice vanserijskih majstora gitre Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića koji su odmah po izlasku na scenu Kombank dvorane bez ijednog odsviranog tona doživeli ovacije publike.

Bogatstvo balkanskog muzičkog nasleđa predstavili su na virtouzan način i najavili snimanje nastavka kultnog albuma „Kruševo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.