najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Filip David: Ograđujem se od prisustva predsednika Nikolića

Pisac Filip David danas je, primajući nagradu “Janko Šafarik” u Narodnoj biblioteci Srbije, na početku svog obraćanja rekao da se “ograđuje od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića” na tom skupu.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da on poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

Na taj potez Filipa Davida reagovao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je neprimereno na takvom mestu mešati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba da postoji.

David je dobio nagradu “Janko Šafarik” za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. za roman “Kuća sećanja i zaborava”, a uručio mu je upravnik Narodne biblioteke Srbije Lasko Blašković.

Predsednik Nikolić je na proslavi Dana knjige nagradu “Janko Šafarik” za bibliotekarsku delatnost uručio direktorki Biblioteke grada beograda Jasmini Ninkov.

Nikolić: Ni hrabrosti, ni vaspitanja…

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da za ono što je pisac Filip David napravio u Narodnoj biblioteci Srbije “nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja”.

Predsednik Srbije je to rekao za N1 povodom incidenta, kada je David, primajući nagradu za Najbolju knjigu, rekao da se “ograđuje od Nikolićevog prisustva”, jer se ne slaže sa njegovom politikom.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

(Tanjug)

4 komentara
 1. Srdjan G.

  Gospodin David je čovek sa integritetom kome politika nije bila odskočna daska za postignuto u životu. I šta će političari na dodeli nagrade u Narodnoj biblioteci Srbije? Stalo im je do kulture? Eno svi muzeji u Beogradu čekaju rekonstrukciju, dok oni dižu svoj Skadar na vodi. I stvarno nije u redu da g. Nikolić deli lekcije o vaspitanju, jer ako je neko na političkoj sceni izlazio iz norme ponašanja, onda je to upravo bio on. Gest g. Davida je gest čoveka sa uporištem kakvo naši političari, u najvećem broju, nikada nisu imali niti mogu da ga shvate.

 2. Pera Ciciban

  Čita glupost. Gospodin David je pokazao sve, ali ne i da je gospodin. Potpuno je nepotrebno mešati politiku u sve ovo. Ne znam samo da li je ovako nešto moglo da se desi u vreme DOS-ovaca i dok je žuti Tadić bio predsednik. Previše demokratije ipak vodi u anarhiju.

 3. Husnija

  Filip David uvek isti, govori onako kako se oseća, bez uvijanje i pardona.

 4. Robert

  Gospodine Davide, pokazali ste kako se ponaša pristojan intelektualac. Želim da i drugi slede Vaš primer – koji se podrazumeva.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike