U trendu

Filmovi sa Berlinala na FEST

BEOGRAD – Publika FEST-a imaće priliku da među prvima u svetu pogleda nekoliko ostvarenja, odmah nakon premijere na prestižnom Berlinskom festivalu koji je počeo u četvrtak.

U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film „Bio sam kod kuće“ Angele Šanelec, koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za „Beogradskog pobednika“ u programu „Srpski film (Srbija i prijatelji)“.

Film, čiji je direktor fotografije Ivan Marković, govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca.

U trci za „Zlatnog medveda“ je i novi, 18. film Fransoa Ozona, „Milošću Božjom“.

Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, film govori o trojici sredovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade.

U programu „Panorama“ svetsku premijeru imaće srpski film „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Opisan kao mešavina melodrame i trilera, film govori o krađi beba i zasnovan je na istinitoj ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je pre mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film „Čovek iz senke“ Adama Mekeja, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija, a govori o bivšem američkom potpredsedniku Diku Čejniju koga tumači Kristijan Bejl.
U programu „Lola at Berlinale“, u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se „Brushalter“ koji se na FEST-u prikazuje u Glavnom takmičarskom programu.

Nemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.
Na FEST-u će biti i nekoliko naslova koji su premijerno prikazani na prošlogodišnjem „Berlinalu“.

„Ne brini, neće on daleko stići“ je novi film kultnog reditelja Gasa van Santa, gorko-slatka komedija o paraplegičaru koji pronalazi izlaz iz beznadežne situacije kroz crtanje crnohumornih, politički nekorektnih stripova.

„Limunada“ o mladoj Rumunki koja se suočava sa teškoćama u pokušaju da izgradi novi život u Americi, film je rumunske rediteljke Joane Uruičaru, koja je ove godine član žirija FEST-ovog Glavnog takmičarskog programa.

„Tri dana u Kibronu“ rediteljke Emili Atef govori o glumici Romi Šnajder i tri dana tokom kojih je kroz redak intervju i foto sesiju ogolila svoju dušu.

Berlinski filmski festival, 69. po redu, traje do 17. februara, dok će se 47. FEST održati od 22. februara do 3. marta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike