U trendu

Filmovi sa Berlinala na FEST

BEOGRAD – Publika FEST-a imaće priliku da među prvima u svetu pogleda nekoliko ostvarenja, odmah nakon premijere na prestižnom Berlinskom festivalu koji je počeo u četvrtak.

U Glavnom takmičarskom programu prikazuje se film „Bio sam kod kuće“ Angele Šanelec, koji je rađen u koprodukciji sa Srbijom, te će se tako i na FEST-u takmičiti za „Beogradskog pobednika“ u programu „Srpski film (Srbija i prijatelji)“.

Film, čiji je direktor fotografije Ivan Marković, govori o samohranoj majci čiji mladi sin nestaje na nedelju dana, a zatim se vraća bez ikakvog objašnjenja, iako i majka i njegovi učitelji misle da je nestanak uzrokovan traumom zbog gubitka oca.

U trci za „Zlatnog medveda“ je i novi, 18. film Fransoa Ozona, „Milošću Božjom“.

Zasnovan je na istinitom skandalu seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, film govori o trojici sredovečnih muškaraca koji odluče da se suoče sa sveštenikom koji ih je zlostavljao kao mlade.

U programu „Panorama“ svetsku premijeru imaće srpski film „Šavovi“ Miroslava Terzića.

Opisan kao mešavina melodrame i trilera, film govori o krađi beba i zasnovan je na istinitoj ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja sumnja da joj je pre mnogo godina beba ukradena iz porodilišta i data na usvajanje.

U glavnom programu van konkurencije biće prikazan film „Čovek iz senke“ Adama Mekeja, koji je i jedan od favorita za Oskara sa čak osam nominacija, a govori o bivšem američkom potpredsedniku Diku Čejniju koga tumači Kristijan Bejl.
U programu „Lola at Berlinale“, u kome se prikazuju najbolji nemački filmovi, našao se „Brushalter“ koji se na FEST-u prikazuje u Glavnom takmičarskom programu.

Nemački reditelj Veit Helmer stoji iza ove neme poetske komedije o azerbejdžanskom mašinovođi čiji voz slučajno otkida plavi čipkani grudnjak sa žice za veš, a on se zatim upušta u avanturu da pronađe njegovu vlasnicu. Glavnu ulogu tumači Predrag Miki Manojlović.
Na FEST-u će biti i nekoliko naslova koji su premijerno prikazani na prošlogodišnjem „Berlinalu“.

„Ne brini, neće on daleko stići“ je novi film kultnog reditelja Gasa van Santa, gorko-slatka komedija o paraplegičaru koji pronalazi izlaz iz beznadežne situacije kroz crtanje crnohumornih, politički nekorektnih stripova.

„Limunada“ o mladoj Rumunki koja se suočava sa teškoćama u pokušaju da izgradi novi život u Americi, film je rumunske rediteljke Joane Uruičaru, koja je ove godine član žirija FEST-ovog Glavnog takmičarskog programa.

„Tri dana u Kibronu“ rediteljke Emili Atef govori o glumici Romi Šnajder i tri dana tokom kojih je kroz redak intervju i foto sesiju ogolila svoju dušu.

Berlinski filmski festival, 69. po redu, traje do 17. februara, dok će se 47. FEST održati od 22. februara do 3. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.