U trendu

Filmski centar Crne Gore finansijski podržao srpske filmove

PODGORICA: 16. oktobra (Tanjug) – Filmski centar Crne Gore podržaće sa 240.000 evra sedam projekata u kategoriji manjinskih koprodukcija, a pet od sedam projekata su većinske srpske koprodukcije, najavili su iz Fimskog centra Srbije.

To je rezultat odluke Saveta, na predlog stručnih konsultanata Varje Đukić, glumice, Gojka Berkuljana, reditelja i Stefana Boškovića, scenariste.

Podržani su sledeći projekti: „Smrt đevojčice sa žigicama“, „Goli Otok – Ostrvo na dnu“ , „Prvi maj“, „Čuvari formule“ „Sestra“, „Majka Mara“ i „Dosije Labudović“.

Svi ovi projekti nastaju uz inicijalnu podršku Filmskog centra Srbije (FCS).

Na osnovu ove odluke projekat „Goli otok – Ostrvo na dnu“ može da računa na podršku Filmskog centra Crne Gore sa 38 hiljada evra, projektima „Prvi maj“ i „Čuvari formule“ odobrena je podrška od po 35 hiljada, dok su projekti „Majka Mara“ i „Dosije Labudović“ dobili 30, odnosno, 25 hiljada evra.

Stručni konsultanti su istakli da projekat „Goli otok – Ostrvo na dnu reditelj“ Miloša Radivojevića donosi novi ugao gledanja na brutalnu golootočku represiju.

S veoma autentičnom i snažnom rediteljskom vizijom autor pomera perspektivu iz koje posmatramo brojne transformacije likova, njihovu borbu i posledice koje neminovno objašnjavaju našu sadašnjost.

Projekat „Prvi maj“ reditelja Mladena Đorđevića, propituje mogućnosti ljudskih potencijala i potrebu za pobunom.

Suprostavljene grupe su začaurene u tranzicionom okviru iz socijalističkog u kapitalističko društvo i odbačeni, snagu pronalaze u begu od nepravde.

Veštim scenarističkim mehanizmima, autor transformiše karaktere kroz suptilne postupke likova koji variraju između realizma i fantastike.

„Čuvari formule“ reditelja Dragana Bjelogrlića, je, navodi se u obrazloženju, triler smešten u ambijentu pretnje nuklearnog rata.

U pitanju je snažna psihološka drama prožeta konstantnom tenzijom koju proizvodi klaustrofobija prostora i likova.

Kompletan scenario je koncipiran po principu sudara: sudara ambicije i etike, emocije i racije, pokretača i opstanka.

Iz niza narativnih i metafizičkih okršaja delo donosi optimističan stav dobra nad zlom.

Projekat „Majka Mara“ rediteljke Mirjane Karanović ukazuje na generacijski jaz, nepoznavanje i nerazumevanje među najbližima.

Scenario je koncipiran kao konstantan pad junakinje, koja mora udariti o dno, da bi nastupilo buđenje i ponovni uspon.

Opis današnjice iz ugla uspešne žene otvara mnoga pitanja s kojima se svakodnevno suočavamo, i kroz jasan koncept Majka Mara svedoči o bezočnosti savremenog društva.

Projekat dugometražnog dokumentarnog filma „Dosije Labudović“ rediteljke Mile Turajlić je posvećen Titovom kamermanu i heroju Alžira i otkriva pozadinsku priču o burnim događajima od pre pola veka kroz iskustvo čoveka koji ih je snimao.

„Dosije Labudović“ je priča koja nas vodi „iza scene“ gde prisustvujemo značaju filmskih slika i njihovoj moći da preispituju, menjaju društvo i stvaraju pravedniji ljudski poredak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar