U trendu

Folklorna grupa pevala izvik u Etnografskom muzeju

BEOGRAD – Folklorna grupa iz Nove Varoši izvela je danas „izvik“ u beogradskom Etnografskom muzeju u okviru programa prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

„Izvik“ je tradicionalni oblik pevanja sa područja zapadne Srbije i čini jedan od 37 artefakata izložbe „Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije“ koja je otvorena 17. jula u Etnografskom muzeju Srbiji.

Svi elementi predstavljeni na izložbi upisani su Nacionalni registar.

Autorka izložbe Danijela Filipović kazala je Tanjugu da nastup Foklorne grupe iz Nove Varoši početak predstavljanja elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije u Etnografskom muzeju u Beogradu.

„Svakog četvrtka u avgustu približićemo postavku publici kroz živi kontakt sa izvođačima i nosiocima elemenata našeg kulturnog nasleđa. naša ideja je da motivišemo ljude da se osvrnu oko sebe i prepoznaju elemente nematerijalne kulturnog nasleđa koji bi mogli da se nađu u Nacionalnom registru ili čak stignu na Uneskovu listu kao što je to bio slučaj sa porodičnom slavom i tradicionalnom igrom kolo“ kazala je Filipović.

Ona je dodala da će publika imati priliku da se upozna sa nešto manje poznatim zanatskim znanjima, kao što je kosovski vez ili posebni oblici ćilimarstva.

„Biće to prilika da se stručna javnost i publika na novi način upoznaju sa elementima nematerijalnog kulturnog nasleđa u Srbiji“, kazala je Filipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar