U trendu

Fondacija SCS partner Evropskog centra za svemirsko pravo

BEOGRAD – Evropski centar za svemirsko pravo (ECSL) proglasio je Fondaciju „Serbian Case for Space“ svojim prvim „Prijateljem“, čime je otvorena nova kategorija partnerstava u okviru ECSL.

Evropski centar, inače, ima nacionalne kontakte u 16 država koje su članice Evropske svemirske agencije, a Fondacija SCS je prvi lokalni partner u državi koja nije član niti član-saradnik Evropske Svemirske Agencije.

Ovo je veliki korak za prepoznavanje Srbije u okviru svemirske zajednice, kao i Fondacije koja promoviše značaj svemirskog prava. Fondacija će na osnovu ovog partnerstva da obaveštava javnost u Srbiji o svim aktivnostima ECSL-a, a ECSL će zauzvrat obavestavati svoje članove o svim delatnostima Fondacije.

ECSL, sa sedistem u Parizu, je nastao 1989. godine pod pokroviteljstvom Evropske svemirske agencije.

Ova ustanova predstavlja jedinstveni evropski forum na kom se diskutuje o razvoju i domenu svemirskog prava. ECSL organizuje svake godine letnju skolu iz svemirskog prava i evropsku rundu Manfred Laćs moot court takmicenja.

Članovi ECSL su eksperti koji dolaze iz svemirske industrije, profesori univerziteta, kao i odabrani studenti.

Fondacija Serbian Case for Space („Srpski Zalog za Svemir“) je osnovana 15. oktobra 2017. godine u Beogradu i zamišljena je kao think tank sa ambicijom da prikaže značaj svemirskih tehnologija i svemirskog prava i da podrži uključivanje Srbije u svemirski sektor.

U okviru različitih oblasti (poljoprivrede, transporta, e-medicine, klimatskih promena, itd.). U svrhu podizanja svesti o mnogobrojnim rešenjima koje svemirski sistemi nude SCS redovno objavljuje članke, organizuje predavanja i događaje na različite teme, od svemirskog prava, preko upotrebe satelitskih snimaka u odbrani od poplava, do diplomatskog značaja uključivanja države u svemirsko društvo.

Poslednje predavanje je bilo 30. oktobra u Centru za promociju nauke, u Beogradu na temu „Sateliti i klimatske promene“, kada se diskutovalo o nastanku svemirskog prava i njegovoj primeni, pre svega u okviru raznih satelitskih aplikacija.

U narednom periodu SCS planira da organizuje seriju predavanja na temu svemirskog prava širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar