U trendu

Gatalica: Izbor za upravnika Narodnog pozorišta regularan

Upravni odbor Narodnog pozorišta danas odlučuje o kandidatu za upravnika nacionalnog teatra, ali Ministarstvu kulture neće dostaviti predlog kandidata za upravnika, već prema novom Zakonu o kulturi, rang listu svih kandidata sa obrazloženim predlogom.

„Time ćemo proces odlučivanja u potpunosti prepustiti Ministarstvu kulture i informisanja, a potom Vladi Srbije“, rekao je Tanjugu predsednik UO Aleksandar Gatalica.

Za mesto upravnika kandidovali su se dirigent Dejan Savić, pijanistkinja Maja Rajčić, scenograf Gorana Sudžum i glumac Predrag Miletić.

Povodom tužbe reditelja Božidara Đurovića koji traži poništavanje aktuelnog konkursa za izbor prvog čoveka nacionalnog teatra, Gatalica podseća da prethodna Vlada Srbije nije donela odluku o imenovanju ili odbijanju Đurovića i još mnogih kandidata za mesta u kulturi.

„Sadašnja Vlada Srbije je nakon parlamentarnih izbora formirana i kako je to uobičajeno, novo Ministarstvo kulture i informisanja povuklo je sve predloge o imenovanjima i razrešenjima iz prethodnog saziva. Reč je o standardnom postupku, ne samo kada je reč o imenovanjima i razrešenjima u kulturi, već i u drugim oblastima, i ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama“, objasnio je Gatalica.

On je pomenuo i da je, na primer, novi predsednik SAD Donald Tramp povukao akreditive za sve ambasadore Sjedinjenih Američkih Država širom sveta, njih, kako je primetio, osamdeset.“

Naravno da bi bilo bolje da je prethodni konkurs okončan prihvatanjem ili odbijanjem kandidata Đurovića, ali u ovoj situaciji, obavešten sam, to nije bilo moguće. Šta je mogao da učini novi ministar? Da ostavi nepravno stanje u Narodnom pozorištu još neodređeno dugo ili da povuče potez koji je učinio i koji mu kao instrument stoji na raspolaganju?“, zapitao se Gatalica.

On je naglasio da je UO tražio status svih prethodnih konkursa u Narodnom pozorištu sa posebnim osvrtom na poslednji iz marta 2015.

„Od stručnih službi Ministarstva dobili smo dokument o povlačenju iz procedure imenovanja i razrešenja datiran sa 1. novembrom 2016. Na osnovu toga smo raspisali konkurs 1. decembra 2016. Kada su u javnosti počele da stižu pritužbe Božidara Đurovića, mi smo ga obavestili pismom i objasnili mu na osnovu čega smo raspisali konkurs“, naveo je predsednik UO.

Gatalica je, kako kaže, 16. decembra prošle godine lično tražio pojašnjenje oko toga da li UO postupa po zakonu raspisujući novi konkurs ukoliko postoji dilema da prethodni nije okončan.

„Dobio sam odgovor ministra (Vladana) Vukosavljevića narednog dana, 17. decembra, u kojem je stajalo: “Predlozi svih rešenja su povučeni s obzirom da su ispunjeni uslovi iz člana 35, stav 12 Zakona o kulturi, odnosno osnivač nije imenovao upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, čime je postupak za imenovanje upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu po predmetnom konkursu okončan““, pojasnio je on.

Gatalica je primetio da nedovršavanjem procesa imenovanja, Đurović „nije izgubio nikakvo stečeno pravo, jer je on samo predložen za upravnika, već samo mogućnost nekog prava (da se žali ako bude odbijen na sednici Vlade Srbije)“.

„Isto tako, Boba Đurović je pismom UO Narodnog pozorišta pravovremeno obavešten, s predlogom da novom konkursu pristupi, na kojem bi imao dobre šanse da ponovo bude na samom vrhu liste predloga za upravnika. On se na novi konkurs nije javio, kao što nije poslao opomenu čitavih godinu i po dana, dok je još bio na snazi stari Zakon o kulturi po kojem je izabran i zasedala prethodna Vlada koja ga nije izabrala ili odbila kao kandidata“, rekao je Gatalica.

Gatalica je pomenuo i da je kontrolor zakonitosti rada UO Ministarstvo kulture i informisanja, koje nije imalo nikakvih primedbi na zakonitost procesa izbora i aktivno je učestvovalo u njegovom toku, odlukama po žalbama pojedinih kandidata, kao drugostepeni organ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar