U trendu

Gidon Kremer i „Kremerata Baltika“ na Kolarcu

BEOGRAD – Violinsta Gidon Kremer nastupiće se svojim orkestrom „Kremerata Baltika“ 4. aprila u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa „Kolarac, tvoj svet muzike“.

Kremer je, kako naglašavaju organizatori koncerta, bez sumnje izgradio jednu od najnekonvencionalnijih karijera.

Kao sedmogodišnjak upisao je Muzičku školu u rodnoj Rigi, prethodno učeći sa svojim ocem i dedom, takođe izvanrednim gudačima.

U 16. je dobio prvu nacionalnu nagradu, dve godine kasnije je postao student slavnog Davida Ojstraha na Moskovskom konzervatorijumu, a u 20. je već bio nosilac niza prestižnih nagrada, među njima osvojenih i na konkursu „Kraljica Elizabeta“ u Briselu (1967) i na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu (1969).

Usledile su i dve velike pobede na takmičenjima „Paganini“ (1969) i „Čajkovski“ (1970), da bi u narednih pet decenija Kremer razvio, učvrstio i zadržao visoku poziciju jednog od najoriginalnijih umetnika svoje generacije.

Njegovo solističko koncertiranje i nastupi s najvećim orkestrima u Evropi i Severnoj Americi pod vođstvom mnogih od najpoznatijih svetskih dirigenata, poput Kenta Nagana, Kristijana Tilemana i Kristofa Ešenbaha, izazivali su i danas privlače pođednako divljenje kao i njegov neobično širok i veoma raznolik repertoar, koji se proteže u punom luku od klasicističkih i romantičarskih majstorskih violinskih ostvarenja do muzike vodećih autora 20. i 21. veka (Berg, Hence i Štokhauzen).

Veliki umetnik se takođe bori za promociju mnogih značajnih dela aktuelnih ruskih i istočnoevropskih kompozitora od kojih su neka i njemu posvećena.

Njegovo ime je blisko povezano sa stvaraocima kao što su Šnitke, Pert, Kančeli, Gubajdulina, Silvestrov, Nono, Denisov, Rajman, Vasks, Adams, Niman, Glas, Desjatnjikov i Pjacola čije kompozicije interpretira načinom koji poštuje tradiciju, dajući tako punu životnost njihovoj svežini i originalnosti.

Kremer je osnovao kamerni orkestar „Kremerata Baltika“ sabran od izvanrednih mladih muzičara iz tri baltičke države – Estonije, Litvanije i Letonije, koji je zajedno s njim, kao umetničkim direktorom, u sada već preko dve decenije dugoj istoriji gostovao na gotovo svim vodećim festivalima i koncertnim događajima širom sveta, uljučujući SAD, Evropu i Daleki istok.

Preko dvadeset albuma atraktivnih naslova i povoda, ostvarenih u najznačajnijim diskografskim kućama, pobrali su visoke ocene kritike i publike, kao i kompakt disk sa svim kamernim simfonijama Mječislava Vajnberga, snimljen 2017. za ECM.

Neki od njih osvojili su ili su bili nominovani za nagrade Grammy i EĆO Klašik.

Kremer svira na violini Nikole Amatija iz 1641, a četiri knjige od koji je poslednja izašla pod nazivom „Pisma mladom pijanisti“ (Letters to a Young Pinist), prevedene na nekoliko jezika, odišu širinom njegovih umetničkih interesovanja i estetskih vidika.

Publici na Kolarcu predstaviće nova tumačenja dela Hajdna – Sedam Hristovih reči na grobu koje Kremer “ukršta” sa Gudačkim kvartetom br. 15 Šostakoviča.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca po cenama od 3.000, 3.500 i 4.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar