U trendu

Gradić fest od 29. do 31. avgusta u Podgrađu

NOVI SAD – Festivali Gradić fest i Ulični svirači i ove će godine, tokom poslednja tri dana avgusta, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, popularnom Gradiću, okupiti preko stotinu izvođača i umetnika iz zemlje i inostranstva, performere, plesače, muzičare, pozorišne trupe.

„Ove godine organizujemo 19. festival, a sledeće godine obeležićemo jubilej od dve decenije. Kada je festival Uličnih svirača osnovan pre 19 godina, ideja je bila da bogatim programom oživimo staro jezgro Novog Sada i izvedemo umetnost na ulicu. Taj zadatak smo uspešno obavili, sada nam je cilj da oživimo Podgrađe, odnosno Gradić“, rekla je izvršna direktora Gradić festa Natali Beljanski Popović.

Ona je pozvala građane da 29. avgusta dođu u centar Novog Sada, odakle će povorka krenuti prema Gradiću, gde će uveče zvanično početi ovogodišnji Gradić fest i Festival Uličnih svirača.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na konferenciji za novinare, takođe je pozvao sve građane da posete ovogodišnji Gradić fest.

„Ovo što vi radite povezano je s revitalizacijom Podgrađa, vi dajete punoću ovom delu Petrovaradina, a mi se trudimo da kroz obnovu fasada vratimo, ako tako mogu reći, šmek starog podgrađa. Vi to dopunjujete sadržajima koje organizujete i tokom festivala, ali i tokom cele godine, u novom prostoru u kojem smo i danas“, rekao je Vučević.

On je najavio da će, pošto budu obnovljene fasade u Gradiću i završeni planirani projekti, Podgrađe Petrovaradinske tvrđave biti pretvoreno u pešačku zonu.

„Istraživanja pokazuju da velika većina građana podržava ideju da ovaj deo Petrovaradina bude pretvoren u pešačku zonu. To se neće uskoro dogoditi, jer postoje drugi projekti koje prethodno moramo da završimo, ali ovo jeste ideja“, rekao je Vučević.

Podgrađe će i pre toga biti pretvoreno u pešačku zonu, ali samo tokom tri dana, od 29. do 31. avgusta, dok traje Gradić fest.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.