U trendu

Gradska biblioteka u Čačku konačno dobila svoju zgradu

ČAČAK – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku posle 171 godine dobila je svoju zgradu, koja je danas svečano otvorena u prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

Nova zgrada Gradske biblioteke predstavlja najmoderniju i najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji, sa 3.500 kvadratnih metara prostora na tri nivoa i četvrtim ispod zemlje i ujedno je nakon 1990. godine prva potpuno nova zgrada gradske matične biblioteke u Srbiji.

„Biblioteka u Čačku je predugo bila podstanar, ali je delovala kao da radi u najboljim uslovima. Duboka istorija baštini se ovde sa prebogatom kulturnom istorijom i ako su na čemu druge biblioteke mogle pozavideti čačanskoj, onda je to svakako zavičajni fond koji je prebogat, ne samo po broju autora, nego i po raskoši i sveukupnom doprinosu srpskoj književnosti”, rekao je Vukosavljević.

On je naglasio da ovakvi događaji ohrabruju, deluju podsticajno i da je to jedan od retkih primera da je lokalna samouprava svojim sredstvima u celokupnom iznosu finansirala funkcionalan, lep i koristan objekat.

„Sada se stiču uslovi da čačanska biblioteka dodatno ojača kao bibliotečko-informacioni i kulturni centar, što već jeste, i da ojača prestiž koji već ima“, ocenio je ministar.

Investitor celokupnog projekta je Grad Čačak, osnivač Biblioteke, koji je u rekonstrukciju i nadogradnju zgrade nekadšnjeg Doma Vojske uložio oko tri miliona evra.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je istakao da je danas veliki dan za Cačak i kulturu Srbije, jer je posle 171 godine Čačak dobio savremenu, veliku, modernu biblioteku, a Srbija posle 30 godina prvu biblioteku u ovom formatu.

“Grad koji ima Disa, Nadeždu Petrović, Branka V. Radičevića, Branu Petrovića, velikane srpske kulture, zaslužuje da ima ovakvu biblioteku i ubeđen sam da će ovo zdanje, uz pomoć zaposlenih, animirati i mlade i biti motiv da ostanu u Čačku i Srbiji”, rekao je Todorović i dodao će investirati i u sređivanje Istorijskog arhiva i muzeja i u Disovu rodnu kluću u Zablaću koju će zaštiti kao kulturno dobro.

Todorović je simbolično uručio direktoru Gradske biblioteke Bogdanu Trifunoviću ključ nove zgrade koji su izradila deca iz vrtića “Sunce” u Čačku.

Trifunović je najavio da za dva dana počinju da rade sa korisnicima što je novi izazov i predstoji im okončanje preseljanja, dodajući da im je cilj vrhunska biblioteka koja će povezati tradicionalne bibliotečke poslove i nove trendove informacionog doba, te da će nastojati da biblioteka bude mesto ne samo za okupljanje zajednice i prostor za učenje, već i za realizaciju kreativnih ideja građana.

Najavio je i da će nastaviti da pružaju poznate kulturne sadržaje, ali da sada u novoj zgradi sa galerijom, velikom salom, imaju priliku da organizuju i nove programe, a planiraju da otvore i muzej poezije koji će baštiniti bogato pesničko nasleđe ovog kraja i 56 godina “Disovog proleća”.

“Dobili smo scenu za veću vidljivost, realizaciju svojih ideja i unapređenje rada”, dodao je Trifunović.

Gradska biblioteka u Čačku ima 130.000 knjiga i časopisa na skoro dva kilometra polica i 7.000 korisnika, a pored matične biblioteke obuhvata i četiri odeljenja u mestima Zablaće, Preljina, Mrčajevci i Prijevor.

Povodom otvaranja nove zgrade Gradska biblioteka dobila je na poklon od Narodne biblioteke Srbije 1.200 knjiga, Ministarstvo je pomoglo u kompjuterskoj opremi, a ministar Vukosavljević je uručio direktoru Trifunoviću 12 tomova „Istorije civilizacije“ Vila Duranta.

Disove stihove na svečanosti kazivao je dramski umetnik Nebojša Kundačina, besedu o knjigama i bibliotekama održao je pisac Vladan Matijević, koji je poželeo čačanskoj biblioteci uspeh, jer ona predstavlja „mesto za lečenje duše“, a nastupio je i Horčačanske Gimnazije sa dirigentom Mirjanom Janevsom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar