U trendu

Grčki pisac Dimitris Sotakis u Srbiji

BEOGRAD – Savremeni grčki pisac Dimitris Sotakis, autor romana „Priča o supermarketu“, boraviće u Srbiji od 24. do 27. februara i posetiće pored Beograda, i Novi Sad, Veliko Gradište, Požarevac, Bor i Niš.

„Priča o supermarketu“, koji je sa grčkog prevela Mina Radulović a objavio „Klio“, još jedan je Sotakisov roman o gorućoj želji savremenog čoveka da ostvari svoje snove i proživi život o kome je oduvek sanjao.

Junak se, kroz granične situacije koje su često komične, a na momente i nadrealne, stara da ostane na nogama i izađe kao pobednik iz neravnopravne borbe sa stvarnošću.

Bližeći se četrdesetoj godini, novinar studentskog časopisa „Neksus“ živi mirno i monotono na Novom Zelandu, međutim, tokom službenog putovanja u Novu Gvineju doživljava brodolom i jedini uspeva da preživi.

Kao brodolomnik, odlučuje da načini veliki iskorak u svom životu i krene u preduzetničke vode.

Posle dugog razmišljanja, smiren i bez svakodnevnih stresova rešava da na ostrvu otvori supermarket, stekne novac i dobar glas i popne se što više na društvenoj lestvici, što mu je bio neostvaren san…

„Nimalo slučajno junak romana se zove Robinzon Čovek, jer pisac postavlja pitanja: Kako se savremeni čovek snalazi u graničnim situacijama? Da li zaista jedino želi da stiče i troši? Koliko je konzumerizam patologija? Ima li uopšte potrebe za kreacijom? Ima li ljudski život smisla bez trgovine? I konačno – kakav bi bio današnji Robinzon Kruso, je li on uopšte moguć?“, primećuje novinar Sanja Milić.

Sotakis će svoj roman predstaviti 25. februara u galeriji „Artget“ Kulturnog centra Beograda u okviru programa „Art branč“ i u novosadskoj knjižari „Bulevar Books“.

Dan kasnije autor će o svojoj knjizi govoriti u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Velikom Gradištu i Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu, a 27. februara će biti gost Narodne biblioteke Bor.

Sotakis je rođen 1973. godine i do sada je objavio osam romana i jednu zbirku priča.

Čitalačkoj publici u Srbiji poznat je po romanu „Bez daha“ koji je na srpskom objavljen 2014. godine.

Sotakis je jedan od najistaknutijih pisaca srednje generacije i „izraziti predstavnik savremene proze koja poseže sa apsurdom“, kao i ironijom.

Do srpskih čitalaca retko stižu prevodi savremene grčke proze, stoga je pojava romana „Priča o supermarketu“ i susret sa autorom dobra prilika da čuju šta se dešava u kulturi posle velike ekonomske krize u Grčkoj i kako se ona odražava na pisce i savremeno stvaralaštvo, ističu u izdavačkoj kući „Klio“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.