U trendu

Grupacija: Neosnovana kampanja protiv „Mezimice“ i „Tereta“

BEOGRAD – Grupacija za kinematografiju Privredne komore Srbije, na današnjoj sednici kojoj su prisustvovali članovi strukovnih udruženja, direktor Filmskog centra Srbije i članovi ekipa filmova „Mezimica“ i „Teret“, konstatovala je da se protiv ovih filmova vodi neosnovana kampanja u javnosti.

„U napadima koje su poveli mediji i pojedinci preko društvenih mreža, koristi se ideološka konotacija, filmovi se bez ikakve osnove ocenjuju kao anti-srpski, što nanosi veliku štetu srpskoj kinematografiji i kulturi u celini“, saopštila je Grupacije.

Iz Grupacije poručuju da je „u takvoj atmosferi, prvi put u novijoj istoriji, došlo do toga da se jednom filmu zaustavi finansiranje, a drugom ugrozi distribucija“.

„U sporazumnom raskidu ugovora između FCS i producenata filma ‘Mezimica’, stoji da ne postoje uslovi da se nastavi finansiranje filma od strane ove institucije. Na sastanku je konstatovano da problemi zbog kojih je sporazumno raskinut ugovor nisu nerešivi“, piše u saopštenju.

Grupacija za kinematografiju i sva strukovna udruženja traže da „FCS i producenti preispitaju ovu odluku i omoguće da se film realizuje“.

„Strukovna udruženja smatraju da je to njihova obaveza prema filmu i srpskoj kulturi. Apelujemo na kolege da se uzdrže od neargumentovanih nastupa u medijima koji su doprineli stvaranju nezdrave atmosfere i uzbunjivanju javnosti“, poručuju iz Grupacije za kinematografiju Privredne komore Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.