U trendu

Gustav Klimt u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu

Dokumentarna putujuća izložba „Gustav Klimt – preteča moderne“ biće otvorena u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu 20. novembra, a tokom narednih mesec dana publici će kroz tekst, reprodukcije umetničkih dela i fotografije biti prikazane ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.

Izložba je nastala 2012. godine, povodom 150 godina od rodjenja Gustava Klimta i sastoji se od 15 panela koji kroz tekst i reprodukcije umetničkih dela i fotografija prate ključne faze Klimtovog života i stvaralaštva.

Prva celina izložbe nazvana je „Gustav Klimt – preteča moderne“, druga „Klimt lično“, treća „Klimt i Umetnička kompanija“ (1883–1892), četvrta se odnosi na „Klimtove fakultetske slike za Bečki univerzitet“ (1894–1907), a peta na „Klimta i Bečku secesiju“ (1897–1905).

Šesta celina obuhvata „Klimtove pejzaže“ (1898–1917), sedma umetnikov odnos prema crtanju, osma na njegove mecene. Deveta je nazvana „Betovenov friz Gustava Klimta“. Deseta celina se odnosi na Klimtov zlatni period, 11. na njegov odnos sa Emli Flege, a 12. na umetnikov poslednji atelje.

Takodje, tu su i celine „Klimt i palata Stoklet“ (1904–1909), „Klimt i izložba Kunstšau“ (1908/1909).

Gustav Klimt (1862-1918) reprezentuje epohu koja i danas izaziva oduševljenje. Njegove slike se s pravom smatraju oličenjem duha optimizma koji je obeležio radjanje doba moderne, navodi se u saopštenju Banatskog kulturnog centra.

U delu Gustava Klimta ogledaju se umetnička i naučna dostignuća koja su obeležila to vreme. Kroz njegove radove možemo pratiti razvoj umetnosti od „Ringštrase“ perioda do početaka apstraktnog slikarstva. Njegov kreativni doprinos i stil koji je razvio, utabali su put njegovim mladjim savremenicima, Egonu Šileu i Oskaru Kokoški.

Banatski kulturni centar podseća da je rad Gustava Klimta i njegovih savremenika, pripadnika Bečke secesije i grupe umetnika (u okviru „Wiener Werkstätte“) u mnogome doprineo izgledu grada Beča danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar