U trendu

Hendrik Hrun „Tajni dnevnik Hendrika Hruna“

Izdavačka kuća „Dereta“ objavila je knjigu „Tajni dnevnik Hendrika Hruna“ koji je postao internacionalni hit iako niko ne zna ko je autor, to jest Hendrik Hrun.

Hendrik Hrun, 83-godišnjak, piše tajni dnevnik koji je njegov izveštaj o godini koju je proveo u staračkom domu, otkrivajući svoje uspone i padove, kao i dogadaje anarhistickog „Kluba starih, ali još uvek živih“.

Nakon što u dom stigne nova stanarka, Efije, Hendrik počinje da polira cipele, pere zube, češlja ono što mu je ostalo od kose i pokušava da promeni svoj život – sa komičnim, nežnim i razornim posledicama.

Prema rečima urednika Aleksandra Šurbatovića „famu oko ovog romana, kao i njegov šarm, teško je objasniti: za kratko vreme postao je bestseler širom sveta (knjiga je prevedena u 32 zemlje!) i osvojio kako čitaoce, tako i kritičare. Proglašena je za jednu od najoriginalnijih knjiga 2016, ova prica o (ne)dostojanstvenom starenju, izazvala je pravu pometnju na svetskoj književnoj sceni, ne ostavivši nikog ravnodušnim.

„Urnebesni roman, kako ga je opisao Šurbatović,za kratko vreme je postao bestseler u Holandiji, osvojivwši kako čitaoce, tako i kriticare ,ali još niko ne zna ko se krije iza pseudonima Hendrika Hruna.

Posle velikog uspeha knjige koja se nalazi pred srpskim čitaocima, počela je duga dvogodišnja potraga za pravim identitetom autora, koji nikad nije otkriven.

Godine 2016. napisao je nastavak ovog romana. Ima običaj da kaže: „Nije kriva rečenica ukoliko sve reči nisu istinite“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.