U trendu

Igrokaz o životu kneza Mihaila Obrenovića za vikend u Miloševom konaku

Muzičko-scenski igrokaz Zlate Tipold „Što se bore misli moje“, koji govori o epizodi iz života kneza Mihaila Obrenovića, biće odigran u subotu i nedelju 21. i 22. januara u Konaku kneza Miloša u Topčideru, najavljeno je iz Istorijskog muzeja Srbije.

Kako je agenciji Beta kazao predstavnik tog muzeja Nenad Beljinac, izvodjenje predstava u prostoru Miloševog konaka u Beogradu treba da animira publiku i promoviše muzejski teatar, tradiciju, kulturu i jezik, kroz negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture.

Igrokaz „Što se bore misli moje“ govori o epizodi iz života kneza Mihaila Obrenovića i kneginje Julije Hunjadi Obrenović tokom priprema proslave kneginjinog rodjendana na imanju „Ivanka“ u Slovačkoj.

U ambijentu letnjikovca „Ivanka“, dok pripremaju slavlje i očekuju zvanice, knez Mihailo i kneginja Julija gledaocu pripovedaju svoju priču, otkrivajući tajne, strepnje i lepe trenutke iz života.

U kostimima tadašnje mondenske Evrope i uz pratnju muzike Franca Lista i Kornelija Stankovića, glavni junaci predstave upoznaće gledaoce sa znamenitim ličnostima epohe i podsetiti publiku na gotovo zaboravljene pesme medju kojima je i „Što se bore misli moje“ čiji je autor knez Mihailo Obrenović.

Do početka aprila planirano je deset izvodjenja igrokaza „Što se bore misli moje“ i četiri izvodjenja monodrame „Mudri i junačni vojvoda Janko Katić“ autora Milovana Vitezovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.